HGSS

Emergency call

Uspješan pronalazak nestale osobe bespilotnom letjelicom

Na dežurni telefon HGSS Stanice Čakovec 28.7.2020. u 11:20 došao je poziv od strane Policijske uprave međimurske glede potrebe potrage za starijom muškom osobom sa područja Gornji Hrašćan

Zbog hitnosti potrage, osam spašavatelja Stanice Čakovec sa kolegama iz Policijske uprave međimurske vrlo brzo je stiglo na lokaciju zadnjeg mjesta viđenja nestale osobe. Uz ostale snage pristigle su dvije bespilotne letjelice i dva licencirana pilota na daljinu. Po uobičajenoj proceduri obavljen je kraći dogovor između pilota te su oko 13,00 sati dignute sve letjelice u zrak i započeto je pretraživanje terena. U 13,05 sati uz pomoć bespilotne letjelice osoba je pronađena živa u polju.

Obzirom na nepreglednost terena bespilotna letjelica je ostala u zraku iznad unesrećene osobe kako bi usmjerila zemljane snage na lokaciju gdje je osoba pronađena.Nakon što je osoba zbrinuta predana je djelatnicima Hitine medicinske pomoći čime je akcija i uspješno okončana.

 

Ponovo je dokazana važnost bespilotnih sustava i njihove integracije u sustav zaštite i spašavanja kao neizostavnog alata kojim se omogućava spašavanje života.

HGSS kontinuiranim edukacijama, treninzima, ispitivanjima i ulaganjima u opremu razvija bespilotne sustave kao integrirani dio svakog potražnog tima.