HGSS

Emergency call

Upute za postupanje u slučaju poplava i bujica

S obzirom na trenutnu situaciju i očekivanja za nadolazeće vremenske uvjete, želimo podijeliti s vama nekoliko ključnih uputa kako biste se mogli adekvatno pripremiti i zaštititi tijekom ovog izazovnog perioda.

 

1. Priprema za poplave:

Pratite vremensku prognozu i upute nadležnih službi:Hrvatska gorska služba spašavanja, meteorološke službe i lokalne vlasti pružat će redovite ažurirane informacije. Pratite te izvore i postupajte prema njihovim uputama.

Pripremite nužne potrepštine: Uključuje hranu, vodu, lijekove, baterijsku lampu, baterije, prvu pomoć, radio na baterije i potrebne dokumente. Pripazite da sve bude na suhom i sigurnom mjestu.

Pripremite se za evakuaciju: Pripremite plan evakuacije za slučaj da vam lokalne vlasti savjetuju da napustite svoje domove. Uključuje i pripremu kućnih ljubimaca.

 

2. Tijekom poplava:

Ne pokušavajte preći poplavljena područja: To je izuzetno opasno, čak i ako voda ne izgleda duboko. Ne pokušavajte voziti kroz poplavljena područja jer to može biti opasno za vas i može oštetiti vaše vozilo.

Ostanite na suhom i sigurnom mjestu: Ako ste kod kuće, ostanite tamo dok vam se ne savjetuje drugačije. Ako ste vani, potražite sigurno i suho mjesto.

 

3. Priprema za bujice:

Upoznajte svoju okolinu: Bujice su često iznenadne i mogu se dogoditi bez upozorenja. Znajte gdje se nalaze najbliže sigurne zone u vašoj okolini.

Pratite vremenske uvjete: Budite svjesni promjena u vremenskim uvjetima i pratite upute lokalnih vlasti.

 

4. Tijekom bujica:

Ne pokušavajte preći bujicu: Bujice mogu biti izuzetno snažne i opasne. Čak i ako voda ne izgleda duboko, struje mogu biti jake i iznenadne.

Potražite visoko mjesto: Ako se nađete u situaciji gdje je bujica moguća, potražite visoko mjesto gdje ćete biti sigurni od bujice.

 

5. Nakon poplava i bujica:

Oprez pri povratku u dom: Ne ulazite u zgrade koje su oštećene ili poplavljene dok stručnjaci ne utvrde da su sigurne za ulazak. Budite oprezni s električnom opremom i instalacijama.

Očistite i dezinficirajte svoj dom: Poplave mogu donijeti štetne bakterije i viruse. Pri čišćenju koristite zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju.

Provjerite moguća oštećenja na objektima: Nakon poplave, provjerite moguća oštećenja na vašoj kući, pristupnim putovima i okolnim objektima.

 

6. Pratite upute nadležnih službi:

Ostanite u kontaktu s lokalnim vlastima i pratite njihove upute. Hrvatska gorska služba spašavanja će pružiti pomoć i podršku u ovom izazovnom vremenu.

 

7. Zdravlje i dobrobit:

Poplave i bujice mogu biti stresni događaji. Brinite o svojem mentalnom zdravlju i dobrobiti, i potražite pomoć ako je potrebno. Pomažite svojim susjedima i zajednici gdje možete.

Sve ove mjere su ključne za očuvanje vaše sigurnosti i dobrobiti tijekom poplava i bujica. Sjetite se, najvažniji prioritet je očuvanje ljudskih života. Materijalna dobra se mogu zamijeniti, životi ne.


Ostanite informirani:
Pratite vijesti i upute nadležnih službi kako biste znali o eventualnim promjenama u situaciji i pravovremeno postupali prema njima.