HGSS

Emergency call

U potrazi za speleoroniocem pretraženo 60km2 morske površine u podvelebitskom kanalu

Dana 23. kolovoza iz Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova HGSS je zaprimio dojavu o nestanku speleoronica na predjelu mjesta Modrič kod špilje Zečica.

24/08/2022

|

Odjel za speleoronilačko spašavanje

Ponedjeljak, 29.08.2022., 9:00 h
Tijekom subote u potrazi za nestalim speleoroniocem sudjelovalo je devet Stanica HGSS-a sa isto toliko čamaca. Pretraživao se površinski dio mora, obalni pojas i sama obala na području podvelebistkog kanala od Novskog ždrila do mjesta Ražanac. Pretraženo je oko 60 km2, u unaprijed definiranim segmentima. Potraga je do sada, na žalost, bez rezultata.

Petak, 26.08.2022., 8:00 h
Treći dan potrage za nestalim speleoroniocem također je bio u znaku ronilačkih aktivnosti. Hrvatska ratna mornarica koristeći podvodno vozilo Remus pretražila je određena područja kao proširenje postojećih zona. Ronioci Državne intervencijske postrojbe, Interventne policije i HGSS-a pretraživali su pliće dijelove zona u kojima Remus ne može djelovati, te “najvruće” zone koje su odrađene u prtehodnim danima zbog potvrde prijašnih rezultata osobito jer se povećala vidljivost mora u plitkim dijelovima do 7 – 8 metara. Ovime su završene ronilačke aktivnosti u ovoj fazi potrage.

Četvrtak, 25.08.2022., 10:30 h
Potraga za nestalim speleoroniocem nastavlja se i dalje. Ekipe policije, Hrvatske ratne mornarice, Državnih intervencijskih snaga i HGSS-a na terenu su jutros od 4:30 h. Trenutačno se morsko područje pretražuje Remusom, specijaliziranim podvodnim vozilom HRM-a.

24.08.2022.
Nakon detaljnog pretraživanja vrulje Zečica za sad nema indicija da je nestali ronioc u vrulji. Potraga se nastavlja na morskom području oko same vrulje.

Speleoronilačko spašavanje izuzetno je kompleksno i teško. Zahtijeva vrhunsku organizaciju, veliki broj osposobljenih i uvježbanih speleospašavatelja, ogromnu količinu specijalističke opreme i dobru logističku potporu.

Tečajevi koje su prolazili članovi Odjela za speleoronilačko spašavanje HGSS-a su: osnovni i napredni NITROX tečaj, dekompresijski tečaj, ubrzani dekompresijski tečaj, TRIMIX 60, 80 i 100, Intro the cave, Cave i Full cave.

U ovom trenu na terenu se, uz ostale, nalazi 21 pripadnik HGSS-a.

Ranije
Odmah po dojavi ekipa spašavatelja s redovnog dežurstva u Paklenici uputila se na mjesto događaja prikupiti informacije i isplanirati potražnu akciju.

U potrazi sudjeluju pripadnici Odjela speleoronjenja Hrvatske gorske službe za spašavanje, ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe, interventne policije i MUP-a, pomorska policija, te Lučka kapetanija.

Na terenu je trenutno 14 pripadnika HGSS-a koji pretražuju područje oko mjesta zadnjeg viđenja dok će tim speleoronioca obaviti zaron u objekt.