HGSS

Emergency call

U potragu za nestalim zrakoplovom Cessna 182 uključeno preko 200 članova HGSS-a

U potragu za nestalim zrakoplovom Cessna 182 s četiri putnika, koji je s radara nestao u nedjelju 29. svibnja oko 11:45 sati, uključene su sve raspoložive snage HGSS-a, policija, vojska, vojna policija, vatrogasci, DIP, HAKOM, Hrvatska kontrola zračne plovidbe i lovci.

Tijekom nedjelje teren na području Rakovice i Slunja pretraživalo je 35 pripadnika MUP-a i 83 člana HGSS-a iz 9 stanica, među njima i potražni K9 timovi. U večernjim satima nedjelje pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić aktivirao je sve raspoložive snage HGSS-a iz svih stanica.

Tijekom noći i rano ujutro u ponedjeljak, na teren je pristigo 190 HGSS-ovaca iz 25 stanica sa 50 vozila. U potrazi sudjeluje i 114 pripadnika MUP-a, 29 vatrogasaca, 5 vojnih policajaca, 3 lovca, 25 pripadnika Državne intervencijske postrojbe, djelatnici HAKOM-a i Hrvatske kontrole zračne plovidbe. Nepovoljno vrijeme i dalje otežava uvjete potrage. Naoblaka i magla vrlo su niske, pa je smanjena operativnost dronova.

„HGSS koordinira rad na terenu i slaganje karata, u koordinaciji s Ravnateljstvom civilne zaštite. Potraga je trajala čitavu noć uz pomoć dronova jer su vremenski uvjeti bili nešto povoljniji, ali od jutra je naoblaka dosta niska, što opet otežava rad s dronovima. Ukoliko se vrijeme popravi, dignut ćemo helikopter. U potrazi se trenutno koriste svi raspoloživi resursi, uključujući potražne K9 timove sa psima i kamere“, poručio je pročelnik HGSS-a Josip Granić.

Više od 340 ljudi na terenu pretražuje šire područje sela Bročanac, južno od grada Slunja.
„Pokušali smo locirati mobitele svih putnika iz aviona, ali bezuspješno. Djelatnici HAKOM-a su radiogomiometrijom također pokušali locirati uređaje, no ni to nije dalo rezultata. Nastavljamo dalje potragu, a sve stanice HGSS-a od sinoć su aktivirane kako bi pomogle potrazi“, poručio je Josip Granić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja.