HGSS

Emergency call

Tri godine od razornog potresa koji je pogodio Banovinu

29. prosinca 2023., Grad Petrinja je obilježio tri godine od razornog potresa koji je ostavio dubok trag na lokalno stanovništvo, ali i u cijelu Hrvatsku.

Program obilježavanja je započeo u 12:00 sati okupljanjem kod Mosta volontera, simboličnog mjesta koje spaja prošlost s nadom u bolje sutra. Most volontera predstavlja duh zajedništva i humanitarnih aktivnosti koje su se odvijale tijekom i nakon potresa.

U 12:19 sati je započeo mimohod, predvođen predstavnicima operativnih snaga i Hrvatske vojske i branitelja, te građanima mimohod je završio na trgu hrvatskih branitelja, gdje su zapaljenje svijeće kod spomen ploče stradalima u potresu. Ovaj mimohod predstavlja više od počasti žrtvama potresa; on je odraz i duha zajedništva koji je bio ključan u podizanju Petrinje iz ruševina.

Kada je potres pogodio Banovinu brzom mobilizacijom na područje je pristiglo 192 članova HGSS-a iz 19 stanica, uz podršku 14 potražnih pasa, odmah smo se uključili u spašavanja i pružanja pomoći lokalnom stanovništvu.

HGSS je koristio napredne tehnologije, uključujući bespilotne letjelice i termovizijske kamere, za efikasnije pretraživanje i spašavanje.
Potražni psi HGSS-a odigrali su ključnu ulogu u spašavanju ljudskih života, pronalazeći šest osoba zatrpanih u ruševinama. HGSS je radio u suradnji s svim operativnim snagama i cijelim nizom organizacija, uključujući i vatrogasce, policiju, hitnu medicinsku pomoć i Civilnu zaštitu.