HGSS

Emergency call

Tim HGSS-a na vježbi Civilne zaštite EU u Španjolskoj

Ukupno 17 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja okupljenih u “Rapid Response Team UAS” sudjeluje na vrlo zahtjevnoj vježbi Civilne zaštite Europske unije u okolici Španjolskog grada Leona.

Uz naše članove koji predstavljaju Hrvatsku, u vježbu su uključeni i timovi iz Francuske, Portugala, Španjolske, Grčke i Italije. Ekipama je zadatak detektirati požare kako bi drugi međunarodni timovi mogli lakše predvidjeti moguća kretanja požara i sukladno tome koordinirati akciju sa ostalim snagama EU modula.

Timovi su dosad uspješno završili zadatke pronalaska nestalih osoba, odlutalih životinja, mapiranje uz pomoć LIDAR-a arheoloških područja koje ugrožavaju požari te procjene po pitanju pristupačnosti područja za vatrogasne snage.

Poseban je izazov za odlazak na takve misije potpuna samodostatnost i samostalnost modula, što znači da zemlje koje primaju međunarodnu pomoć nemaju nikakvih obveza prema modulima koji su pristigli. Cilj takvog pristupa je biti potpora pogođenoj zemlji bez da ih se opterećuje, jer je ionako suočena s događajima koji su izvan njihovih mogućnosti reagiranja.

Velike nesreće i katastrofe ne poznaju granice i ovakva vrsta kompleksnih vježbi značajno doprinosi jačanju suradnje, koordinaciji i operabilnosti timova i modula na razini Mehanizma Unije civilne zaštite.