HGSS

Emergency call

Tečaj spašavanja sa zaleđenih površina na jezeru Mrzla Vodica

Dana 16.02.2021.-17.02.2021.god. u mjestu Mrzla Vodica (općina Lokve) na jezeru Mrzla Vodica održan je tečaj spašavanja sa zaleđenih površina.

Potreba za tim tečajem pokazala se zbog sve većeg broja rekreativnih sportaša na zaleđenim površinama (lovci, ribolovci, klizači itd..). Kako bi bili proaktivni, organiziran je prvi tečaj za spašavanje sa zaleđenih površina u Republici Hrvatskoj po asocijaciji Rescue3.

Budući da ne postoji ˝sigurni led˝, tečaj Rescue3 IRT (Ice Rescue Tehnician) podučava polaznike kako što sigurnije raditi u ovom rizičnom okruženju. Ovaj tečaj posebno je vrijedan za one koji rade na smrznutim jezerima i rijekama kao i za osobe hitne službe koja može biti pozvana da odgovori na incident u kojem je netko pao kroz led.

Tijekom tečaja polaznici su naučili: jedinstvena svojstva i probleme povezane sa radom oko zaleđene površine i na samom ledu, tehnike samospašavanja i spašavanja žrtava. Polaznici su naučili kako odrediti snagu leda i najčešće opasnosti vezane uz zaleđene površine. Isto tako usvojili su i kako se nositi sa stresom od hladne vode i hipotermijom kao te uvježbavali različite tehnike spašavanja.

Na tečaju je sudjelovalo šest polaznika i dva instruktora iz tri stanice HGSS-a.