HGSS

Emergency call

Stanici Split uručeno specijalizirano vozilo

U Splitu je obavljena primopredaja specijalnog vozila tipa UNIMOG namijenjenog dodatnom unaprijeđenju rada Hrvatske gorske službe spašavanja.

30/12/2022

|

HGSS stanica Split

Ključeve specijalnog vozila, pročelniku HGSS Stanice Split Darku Gavriću uručio je splitski gradonačelnik Ivica Puljak. Radi se o vozilu vrijednom 3.500.000 kuna, a čiju nabavu, putem leasinga, financira Grad Split.

Specijalizirano vozilo za pristup nepristupačnom terenu i prihvat ozlijeđenih tipa UNIMOG jedino je takvo vozilo u Hrvatskoj, koje će dodatno unaprijediti sposobnosti HGSS-a, a istovremeno je važan alat za sustav civilne zaštite Grada Splita uslijed mogućih izvanrednih situacija, poput snježnog nevremena, poplava, potresa i drugih nesreća.

Vozilo ima pogon na sva četiri kotača, pouzdano je za teško pristupačne terene i za sve vremenske uvjete. Takvo vozilo je standardni dio opreme svih službi čija je djelatnost poput HGSS-ove, jer se može kretati kroz nepristupačan teren, dostaviti tešku opremu, te je uz pomoć njega lakše transportirati unesrećene do cestovne komunikacije.

Do sada su pripadnici HGSS-a u takvim situacijama bili prisiljeni organizirati višesatni teški transport (nosiljke na rukama pripadnika) što, osim što je fizički naporno, znatno dulje traje, te je za urgentna stanja bolesnih i ozlijeđenih presudno za ishod spašavanja. Transport uz pomoć ovog vozila je udobniji za unesrećenog, čime se umanjuju posljedice nesreće.

Također, UNIMOG će biti i u funkciji univerzalnog vozila za potrebe civilne zaštite.