HGSS

Emergency call

Spašen ozljeđeni penjač na Biokovu

Danas 19. ožujka u 12:31 sati posredstvom Centra 112 pristiže dojava o nesreći na Biokovu u alpinističkom smjeru 'Kradljivci bicikala'.

Prilikom penjanja u smjeru odlomio se komad stijene i pogodio unesrećenog penjača u glavu. Odmah po dojavi na teren izlazi 22 spašavatelja HGSS stanice Makarska te je pokrenuta procedura za podizanjem helikoptera HRZ-a s letačima spašavateljima.

Ekipa od 12 spašavatelja HGSS stanice Makarska pristupa mjestu nesreće zemaljskim putem, a ujedno se organizira ekipa od 10 spašavatelja koji će sudjelovati u pokušaju izvlačenja penjača iz zraka.

Dolaskom helikoptera HRZ-a zajedno sa ekipom letača spašavatelja iz HGSS stanice Split nakon kratkog brifinga pristupa se najpogodnijem mjestu u smjeru gdje je moguće izvlačenje. Nakon iskrcavanja spašavatelja helikopter je upućen na stajanku dok ekipa spašavatelja zbrinjava unesrećenog i izvlači ga na pogodnu poziciju koja se nalazi 80 m iznad mjesta nesreće. U drugom naletu helikoptera uz pomoć vitla podignuti su unesrećeni penjač i svi spašavatelji.

Ovim putem ahvaljujemo posadi helikoptera HRZ-a koji su uvijek na usluzi i visini zadatka te kolegama iz HGSS stanice Split koji su zajedno sa stanicom Makarska združenim snagama i odličnom koordinacijom izveli ovu kompleksnu akciju spašavanja.