HGSS

Emergency call

Sigurnost outdoor sportaša u rukama spašavatelja HGSS Stanice Osijek

U subotu, 19. lipnja, HGSS Stanica Osijek odradila je tri dežurstva na različitim lokacijama Osječko-baranjske županije.

Na području Banskog brda spašavatelji su osiguravali sudionike biciklističke utrke „Baranja Rural Trail”. Staza, koja je bila podijeljena u dvije kategorije, kraći krug od 25 km sa 500 m visinskog uspona i duži krug od 50 km i 1000 m visinskog uspona, natjecatelje je vodila baranjskim surducima, vinogradima i poljskim putevima.
Spašavatelji su intervenirali nekoliko puta radi iscrpljenosti i jednom radi ozljede noge jednog natjecatelja koji je predan djelatnicima HMP.
Unatoč dužini i visinskoj razlici utrke u kombinaciji sa visokim temperaturama, sparinom i velikim brojem natjecatelja značajnijih intervencija nije bilo prije svega radi velikog truda organizatora. Staza je bila besprijekorno označena i pokazalo se koliko to doprinosi sigurnosti sudionika.
Utrku je osiguravalo šest spašavatelja sa tri vozila.

U isto vrijeme na jezeru Lapovac u blizini Našica održana je XCO utrka u sklopu Slavonske brdske biciklističke lige.
Utrku je organizirao BK Našice, a staza utrke je cross country kružnog oblika, dužine 4000 m sa 120 m uspona po krugu. Za sigurnost natjecatelja brinulo je četiri spašavatelja HGSS Stanice Osijek. Potrebe za intervencijama nije bilo.

U organizaciji Vaterpolo kluba Đakovo na jezeru Borovik, po prvi put se održalo natjecanje lađara po uzoru na Maraton lađa na Neretvi, a za sigurnost natjecatelja brinuli su spašavatelji Stanice Osijek.
Kup Borovik okupio je deset lađarskih ekipa iz cijele Hrvatske. Tijekom natjecanja koje se održavalo u popodnevnim satima nije bilo potrebe za intervencijom.
U osiguranju natjecanja sudjelovalo je troje spašavatelja Stanice Osijek sa aluminijskim čamcem.