HGSS

Emergency call

Regionalni sastanak gorskih službi spašavanja

U Obučenom centru HGSS-a “Dragan Špehar – Špeco u Starigrad Paklenici tijekom vikenda održan je susret gorskih službi spašavanja s područja Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Cilj ovog susreta je jačanje međusobne suradnje, povezivanje gorskih službi spašavanja kako bi razmjenili svoja iskustva i na strateškoj i operativnoj razini, zajednički projekti i sl. Neke od tema ovog susreta bile su zakon i legislativa, financiranje, helikoptersko spašavanje, obuka i odnosi s javnošću.

Na početku susreta sve službe su prezentirale svoj rad i detektirale probleme s kojima se susreću. Nakon toga krenuo je praktični rad u manjim operativnim grupama koje su imale zadatak usvojiti konkretne zaključke o budućoj suradnji.

Surandnja je finalizirana potpisivanjem sporazuma o međusobnoj suradnji te formiranje odbora koji će pratiti zajednički rad i organizaciju budućih aktivnosti.
Sljedeći susret regionalnih službi održati će se u rujnu na Ohridu u domaćinstvu Makedonskih kolega.

Nedjelja je iskorištena za posjet NP Paklenici kojoj ovim putem zahvaljujemo na osiguravanju besplatnog ulaza za sve posjetitelje susreta. Paklenica je nacionalni park najviše poznat po odličnim uvjetima za sportsko penjanje i aplinizam pa su naši gosti iskoristili priliku za brušenje svojih penjačkih vještina koje su jedna od osnovnih tehnika kojom se služe gorski spašavatelji.