HGSS

Emergency call

Projekt SIT-Sterile Insect Technique u Hrvatskoj

Projekt se provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, a na područjima pod njihovom ingerencijom je uključen i Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije. Ove godine, temeljem suradnje i sklopljenog sporazuma Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatske gorske službe spašavanja, težeći korištenju svih kapaciteta u unapređenju ljudskog zdravlja, koristili bi se bespilotni sustavi. Ova inovativna upotreba bespilotnih sustava (dronova) predstavlja korak naprijed u borbi protiv komaraca i prevenciji širenja bolesti koje oni prenose.

Bespilotni sustavi su postali nezamjenjiv alat u raznim područjima, a HGSS koristi njihov potencijal na izuzetan način u zaštiti i spašavanju ljudskih života, a u ovom projektu u svrhu unapređenja ljudskog zdravlja. Ovi junaci donose brojne koristi i pružaju novu perspektivu u borbi protiv bolesti i očuvanju zdravlja ljudi. Svakim danom možemo vidjeti kako upotreba ovakvih novih tehnologija postaje sve važniji alat u zaštiti i unapređenju ljudskog zdravlja. HGSS je prepoznao njihovu bitnu ulogu, te ih koristi već dugi niz godina i ima brojne uspjehe.

Ovi inovativni alati predstavljaju budućnost u području javnog zdravlja i donose nove mogućnosti u borbi protiv bolesti, očuvanju zdravlja ljudi, ali i onog što je najbitnije u spašavanju ljudskih života.

Općenito o projektu SIT:

Hrvatska je kao jedna od članica IAEA zbog svog zalaganja i naprednog shvaćanja ove tehnologije uvrštena u provedbu ovog projekta što je stavlja uz bok vodećim zemljama Europe tako da nakon Italije, Španjolske i Njemačke ovaj projekt se provodi i u Hrvatskoj, te paralelno u Švicarskoj, Grčkoj i Portugalu. Kao aktivnom sudioniku projekta Hrvatskoj su od strane IAEA pokriveni svi troškovi opreme kao i uvoza sterilnih mužjaka komaraca iz Italije.

IAEA kao međunarodna organizacija ima jednu od misija, a to je korištenje nuklearne energije za dobrobit ljudi, te u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i Organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO) financira ovakve projekte. Budući se mužjaci komaraca u provedbi ovog projekta steriliziraju ionizirajućim zračenjem otud i poveznica. Razine zračenja koje se pritom koriste su vrlo niske, otprilike se te razine primjenjuju i za mikrobnu sterilizaciju hrane prilikom uvoza u Europsku uniju.

Primjena ove tehnike obuhvaća samo mužjake, koji, za razliku od ženki, ne bodu i ne molestiraju ljude, niti ne dolaze u kontakt s ljudima jer nemaju potrebu za krvnim obrokom (koji treba isključivo ženkama za proizvodnju jaja).

Radi se o biološkoj metodi kontrole brojnosti komaraca jer se ne koriste niti pesticidi, niti genetička modifikacija, a mužjaci dolaze u kontakt isključivo sa ženkama ciljane vrste, niti jedne druge. Zato bi ova metoda, mogla doprinjeti u smanjenju širenja ciljane invazivne vrste – Azijskog tigrastog komarca na području Hrvatske budući je ova vrsta prepoznati vektor – prijenosnik bolesti te predstavlja javno zdravstveni problem.

Tijekom 2022. godine je na području naselja Premantura u Istri proveden pilot projekt puštanja sterilnih mužjaka u okoliš kako bi utvrdili njihovu sposobnost leta i dužinu preživljavanja u okolišu, i najbitnije, utvrdili odnos brojnosti sterilnih mužjaka naspram “divlje” populacije koja se već nalazi na tom području.

Na taj način je utvrđena procjena kako bi za potrebe kontrole brojnosti tigrastih komaraca na testnom području trebalo oko 100 000 sterilnih mužjaka tjedno. U sklopu projekta IAEA je odobrila financiranje za 12 puštanja ove količine mužjaka tijekom tri mjeseca (lipanj – kolovoz).