HGSS

Emergency call

Potražni psi u službi terapije adolescenata u Splitu

U Splitu, inovativna terapija se pokazuje kao ključni alat u borbi protiv porasta problema s mentalnim zdravljem kod djece i mladih. Vježba u kojoj sudjeluju potražni psi pokazala se vrlo korisnom i, kako se ističe, "zasigurno će se suradnja nastaviti i u budućnosti kako bi zajedno pomogli našim mladima kao jednoj od ranjivijih skupina u društvu."

Podaci UNICEF-a otkrivaju zabrinjavajuću sliku: u Hrvatskoj gotovo 50 tisuća djece i mladih ima problema s mentalnim zdravljem, a taj se broj svakodnevno povećava. Situacija u Klinici za psihijatriju splitskog KBC-a potvrđuje ovaj trend, s drastičnim porastom broja prvih pregleda.

No, tri posebna terapeuta – Tor iz Karlovca, Draco i Zoro iz Ogulina – pružaju nadu. Iako nisu studirali medicinu, ovi HGSS-ovi potražni psi imali su ulogu terapeuta na radionici s mladima koji se bore s poremećajima prehrane, anksioznošću, depresijom i suicidom.

Mladen Mužinić Frfa, inicijator projekta iz HGSS-a, o ovoj je terapiji rekao: „Ovo je jedna velika opće društvena korist i nisam znao da toliko postoji djece sa takvim problemima. Čini mi se da je to stvar brzog života i ono kad roditelji kažu – kad izađu iz pelena, onda je gotovo, a zapravo tek onda pravi posao počinje i zapravo malo se sa tom djecom priča, malo se tu djecu osjeća“.

Dubravko Butala, instruktor HGSS – stanica Karlovac, također je izrazio svoje mišljenje o projektu, ističući: „Rješenje svih kompliciranih situacija se može naći na ovaj ili onaj način. Bit će mi drago ako su i oni nešto od toga usvojili da bez obzira koliko je situacija komplicirana da se uvijek nađe rješenje samo treba bit uporan i treba vjerovati“.

Ovi potražni psi, simboli upornosti i ustrajnosti, pružaju ohrabrujući primjer kako inovativne metode mogu donijeti pozitivne promjene u životima mladih. Ova priča ne samo da svjedoči o ozbiljnosti problema mentalnog zdravlja u Hrvatskoj, već i pruža nadu i inspiraciju za pronalaženje novih puteva podrške i brige za naše mlade naraštaje.