HGSS

Emergency call

Potraga za skelom na Muri

Stanici Čakovec, iz županijskog centra 112, jučer nešto prije 5 sati stiže dojava da je kod mjesta Križovec pukla sajla koja drži skelu - plovilo za prijevoz ljudi i vozila preko rijeke Mure.

Po pozivu, alarmirani su članovi Stanice, posloženi timovi, a najbliži rukovatelj bespilotnim sustavima kreće s pretraživanjem rijeke Mure nizvodno već oko 5:20. Zbog jakog vjetra, uskoro ga zamjenjuje kolega s većom letjelicom, otpornijom na vjetar te pronalazi “odbjeglu” skelu u 5:40, 8 kilometara nizvodno od njenog “doma”.

Tim za spašavanje s poplava u međuvremenu je pripremio plovila, te u vrlo kratkom roku nakon pronalaska pristupio skeli te ju osigurao oko 6 sati. Nakon pronalaska, rukovatelji bespilotnih sustava pridružuju se timu za spašavanje s poplava te kroz dan zajednički s 2 plovila obilaze ostale skele i rješavaju tehničke zadatke. Na jednoj od skela, zbog visokog vodostaja, nosivo čelično uže je bilo pod vodom što je zbog naplavina predstavljalo ugrozu za samu skelu te ploveći mlin i ostale objekte nizvodno. Spašavatelji su dodatno osigurali skelu čeličnim užetom te dodatno napeli nosivo čelično uže kako bi bilo iznad vode. Intervencije na rijeci Muri tog danazavršavaju oko 14:30, no članovi zbog visokih vodostaja i poplava diljem Republike Hrvatske ostaju u pripravnosti. Stanica Čakovec zahvaljulje svima koji su logistički pomogli našim članovima.