HGSS

Emergency call

Ponos i emocije sa Zbora spašavatelja: „Unutar HGSS-a žive prijateljstva bez roka trajanja”

„Članovi HGSS-a, osim što spašavaju, sa svakom novom akcijom međusobno se povezuju i jačaju prijateljstva. Unutar HGSS-a, možemo slobodno reći, žive prijateljstva bez granica koja nas iz dana u dan čine sve jačima“, poručili su HGSS-ovci na svečanom Zboru spašavatelja Hrvatske gorske službe spašavanja koji su se okupili proteklog vikenda u Makarskoj. Uz podjelu znački novim članovima, dodijeljena su priznanja i značke 62 spašavatelja za 10, 20, 30, 40 i pola stoljeća vjernosti službi, a proslava je kulminirala otvaranjem kuće HGSS-ove stanice Makarska na Biokovu.

Svečanosti su prisustvovali zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić,  ravnatelj Parka prirode Biokovo Slavo Jakša predstavnici policije, vatrogasaca i Hitne medicinske pomoći, predstavnici planinarskih društava s tog područja i don Pavao Banić koji je blagoslovio novootvorenu kuću na Biokovu.

Ukupno 28 članova dobilo je priznanje za 10 godina rada u službi, srebrnu značku za 20 godina rada primilo je sedam članova, a njih 11 dobilo je zlatne značke za 30 godina vjernosti HGSS-u. Plaketom za 40 godina službe nagrađeno je troje članova, a čak 13 HGSS-ovih volontera uručen je orden svetog Bernarda za pola stoljeća rada u službi.

Među potonjima su i Borislav Aleraj i Branko Šeparović, dvojac koji se može pohvaliti najdugovječnijim instruktorskim stažem u HGSS-u i koji je održao predavanje o 50 godina instruktorskog rada u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja.

„Prošli smo jako puno toga, ali ja se osjećam mlad zahvaljujući vama. Svaa akcija spašavanja i svako novo prijateljstvo mene pomlađuje i vi to dobro znate“, poručio je vidno emotivan Borislav Aleraj Akac, inače legenda hrvatskog alpinizma, koji je u HGSS-u od davne 1966. godine.

Branko Šeparović istaknuo je kako je značka gorskog spašavatelja „glavni alat“ za spašavanje. „Njoj moramo svi težiti i svi koji je imaju trebaju je nositi ponosno na svojim odorama, kao što mi to činimo“, kazao je Šeparović.

Okupljenima je pročelnik Komisije za tehniku spašavanja i školovanje kadrova Tomislav Skender govorio o sustavu školovanja za gorskog spašavatelja, Vinko Prizmić održao je predavanje o strateškom komuniciranju, dok je instruktor Marko Kulaš govorio o implementaciji periodičkog pregleda opreme u HGSS-u.

Uslijedio je uspon na Biokovo gdje je svečano otvorena planinarska kuća HGSS-a čiju je izgradnju i opremanje financirao upravo HGSS i stanica Makarska.

„Ovo je interventna baza HGSS-a na Biokovu u kojoj planiramo održavanje naših dežurstava. S ovom kućom postižemo ogromnu sigurnost jer će u njoj uvijek dežurati dvoje ili troje gorskih spašavatelja. Time ćemo  pomoći i Parku prorode Biokovo oko svih mogućih logističkih i sigurnosnih čimbenika na tom području“, rekao je pročelnik HGSS-a Makaraska Ante Kukavica, dodavši da će tome pridonijeti i nedavno potpisan ugovor s Ministarstvom gospodarstva o unapređenju sigurnosti, spašavanja i zaštite ljudskih života i prirode na nepristupačnim prostorima zaštićenih dijelova prirode.