HGSS

Emergency call

Održan trening K9 timova na Peručkom jezeru

Održan trening K9 timova na Peručkom jezeru. Protekli se vikend održao redovni trening K9 timova Komisije za potrage. U domaćinstvu HGSS Stanice Split, od 28. do 30. lipnja timovi su trenirali detekciju mirisa na vodi.

Trening na kojem je sudjelovalo 25 K9 timova održao se na Peručkom jezeru, a ovim se putem zahvaljujemo kolegama iz Odjela za logistiku koji su se pobrinuli za smještaj, bazu i organizaciju potrepština na izdvojenom mjestu uz samu obalu Peručkog jezera, kao i Stanicama Šibenik, Samobor i Split na ustupanju čamaca.
Zbog kompleksnosti treninga detekcija na vodi, radilo se u nekoliko grupa. Mladi timovi K9 odjela radili su socijalizaciju na čamce i početne vježbe detekcije mirisnih artikala, a iskusni airscent timovi trenirali su detekciju mirisa sa čamca i s obale. Mantrail timovi uvježbavali su situacije praćenja traga do vode i njegovog ponovnog pronalaska u kombinaciji vožnje na čamcu.Za vrijeme treninga, dio licenciranih K9 timova upućeno je u ispomoć HGSS Stanicama Split i Makarska u dvije potražne akcije.

Na ovom nam se treningu pridružio i vanjski suradnik HGSS-a, jedan od pionira vođenja potraga na način na koji i mi to danas radimo, David Jones. Ova je suradnja započeta davnih 90-ih godina kada su donirani prvi potražni psi iz Walesa i kada je zapravo krenula ozbiljnija priča s potražnim psima u HGSS-u. Ona se nastavila 2005. godine kada su članovi HGSS-a prvi put sudjelovali na obuci međunarodno priznatog programa Search Management te 2009. godine kada je održan prvi tečaj za voditelje potraga na kojem su sudjelovali naši članovi, a gdje je jedan od predavača bio i naš gost s ovog treninga, David Jones.
Potražne akcije unutar HGSS- a s vremenom postaju sve češće, a tako i Komisija za potrage ima sve više posla: u godini dana, članovi HGSS-a izađu u otprilike 250-300 potraga. Veliki dio tih potražnih akcija vezan je uz vode te je K9 odjel Komisije za potrage osjetio potrebu za ponovnim pokretanjem suradnje s Davidom Jonesom, a s ciljem raspisivanja licence za detekciju na vodama i povećanja operativnosti K9 timova u potragama na vodi. Jones, kojemu je detekcija mirisa na vodi specijalizacija u radu sa psima, podijelio je svoja znanja i iskustva s prisutnim članovima te je promatrao i procjenjivao rad K9 timova. Nakon uspješnog treninga i ugodnog druženja, dogovoreni su i planovi za buduću suradnju.