HGSS

Emergency call

Obuka speleoronilačkih spašavatelja u Sloveniji

U Sloveniji, u periodu od 15. - 17. listopada 2021.godine održan je speleoronilački tečaj za dva člana Odjela za speleoronilačko spašavanje HGSS-a.

22/10/2021

|

Odjel za speleoronilačko spašavanje

Prvog dana na Bledskom jezeru, tijekom uvodnog testiranja, polaznici su morali pokazati odlično vladanje ronilačkim tehnikama u otvorenim vodama kako bi mogli pristupiti daljnjem tijeku tečaja. Vladanje naprednim vještinama kontrole plovnosti, polaganja niti, specifičnim tehnikama plivanja, ronjenja bez maske i slično ključan je preduvjet za ovakav tečaj, stoga su članovi Odjela morali pokazati da su spremni i za ovakav nastavak svog školovanja.

Nakon rada u vodi održana je teoretska nastava s temama vezanim za sigurnost ronjenja u potopljenim speleološkim objektima.

Drugog dana, u izvoru Štemberk uslijedio je nastavak tečaja u sklopu kojeg su rađeni zaroni u kojima se radilo na polaganju sigurnosne niti, spašavanju iz špilje uz dijeljenje zraka, rješavanju problema u slučaju zapetljavanja s niti, spašavanju u slučaju prestanka rada glavne svjetiljke i u slučajevima nulte vidljivosti.

U prvom dijelu trećeg dana u istom su izvoru Štemberk odrađene vježbe traganja za partnerom i procedure u slučaju odvajanja od sigurnosne niti u nultoj vidljivosti. Nakon toga u izvoru Veliko okence odradio se završni zaron u većem potopljenom speleološkom objektu koji je stalno opremljen sigurnosnom niti. Pri povratku, prema izlazu špilje, odrađena je završna vježba tečaja koja se sastojala od rješavanja puknuća sigurnosne niti te izlaska iz objekta bez ronilačke maske.

Oba su polaznika uspješno završila sav program tečaja.