HGSS

Emergency call

Obilježavanje VRA „Bljesak“ 1995-2022.

Povodom obilježavanja VRA“Bljesak“ u Okučanima je prvog svibnja 2022. godine upriličena prezentacija Oružanih snaga RH , MUP-a RH te operativnih snaga civilne zaštite u okviru ravnateljstva civilne zaštite pri MUP-a RH.

U sklopu događaja Hrvatska gorska služba spašavanja predstavila se na taktičko tehničkom zboru sa vozilima i opremom, pri čemu je izložen metalni čamac za brze intervencije, quad vozilo, zapovjedno i terensko vozilo te oprema HGSS-a za intervencije na kopnu, vodi, podzemlju i zraku. U sklopu programa izvedena je i pokazna vježba.

Na vježbi je odrađena simulacija traganja za osobama zatrpanim u ruševinama koju je izveo potražni K9 tim. Upravo su potražni psi u proteklim potresima u Zagrebu i Banovini pravodobnim pronalaskom spasili nekoliko života.

Po pronalasku vodič daje signal te timovi za medicinsko zbrinjavanje imobiliziraju i saniraju ozljede te pomoću mobilne UT nosiljke transportiraju unesrećenog do  trijažne lokacije gdje ih preuzimaju medicinski djelatnici te pripadnici Crvenog križa.

Važnost brzog pronalaska, zbrinjavanja i transportiranja unesrećenih na sigurnu lokaciju iznimno je bitna zbog izbjegavanja daljih opasnosti koje donose katastrofe kao što su potresi.

Vježbu su izvele Stanice HGSS-a Novska, Požega, S. Brod, Bjelovar i Orahovica sa 13 pripadnika HGSS-a.

HGSS u Domovinskom ratu

1991. na Velebitu je prvu crtu bojišnice čuvala posebna sorta najedanput, preko noći, postalih vojnika – članovi gorske službe spašavanja, speleolozi, alpinisti, iskusni penjači koji su prije toga ispenjali neke od najpoznatijih svjetskih vrhova.

Šesnaestorica među njima bili su na Himalaji, devetorica članovi ekspedicije na Mount Everest. Učestvovali su u obučavanju Hrvatskih oružanih postrojbi za operacije u planinskim područjima te su evakuirali hrvatsko stanovništva sa područja naselja Lovinac, Sveti Rok i Ričice. Ujedno tada  je po zapovjedi Glavnog stožera HV-a, ustrojena i naoružana Planinska postrojba sastavljena od HGSS-ovaca. Osim u Planinskoj satniji mnogobrojni pripadnici HGSS-a bili su učesnici domovinskog rata u raznim postrojbama Hrvatskih oružanih snaga te su nakon njega , kao pripadnici HGSS-a nastavili unapređivati sigurnost hrvatskih građana ali i svih osoba koje dolaze u našu domovinu.