HGSS

Emergency call

Na dinarskoj ferati održana državna stijenska vježba HGSS-a

U subotu, 5. lipnja 2021., na Dinari je održana jedna od masovnijih državnih stijenskih vježbi Hrvatske gorske službe spašavanja.

Dinara je oduvijek, a posebice nakon proglašenja Parkom prirode, jedno od omiljenijih planinarskih odredišta. Osim svojom morfologijom, impozantnom veličinom, najdužom feratom u našoj zemlji, obiljem biljnog i životinjskog svijeta, diči se i najvišim vrhom Hrvatske – vrhom Dinara (Sinjal) – 1831 m.

Kako bi spašavatelji što spremnije dočekali ljetnu sezonu Komisija za tehniku spašavanja i školovanje kadrova organizirala je državnu stijensku vježbu na dinarskoj ferati. Na tehnički zahtjevnoj vježbi sudjelovalo je preko 70 spašavatelja iz svih stanica HGSS-a. HGSS jednako vremena posvećuje preventivnom djelovanju kao i akcijama spašavanja pa su se ovom vježbom, osim provjere znanja i postupaka spašavanja, opremile i dionice uz feratu te izradili planovi za moguće akcije spašavanja. Spašavatelji su radili podijeljeni u dvije skupine, u gornjoj i donjoj trećini ferate. Da je Dinara bila idealno mjesto za vježbu dokazuje i činjenica da je za vrijeme odvijanja vježbe Stanica Šibenik dobila dojavu o nesreći planinara upravo na Dinari, u blizini skloništa Drago Grubač.

Uz ozlijeđenog planinara bili su njegovi prijatelji iz HPD Matica Zagreb. U to vrijeme, u južnoj stijeni Dinare odvijala se vježba spašavanja iz stijene Ošjak. Nakon što je došla dojava jedna grupa spašavatelja kroz stijenu se uspela do ruba i stigla na mjesto nesreće. U pomoć je pozvan helikopter HRZ-a.

Zbog jakog vjetra na vrhu grebena Ošjak helikopter se morao spustiti niže, na pogodnije mjesto za slijetanje. Iz istog razloga podizanje iz lebdećeg helikoptera nije bilo moguće pa su spašavatelji unesrećenog prenijeli do helikoptera koji je zatim prevezen do helidroma Firule gdje ga je preuzela ekipa HMP-a. Nakon akcije vježba se nastavila.