HGSS

Emergency call

Međunarodni tečaj potrage i spašavanja za K9 timove

Pet potražnih timova Komisije za potrage i lavine HGSS-a sudjelovalo je na međunarodnom tečaju potraga i spašavanja koji se održao od 26. do 29. kolovoza na Vršiču oko planinarskog doma Koča na Gozdu u organizaciji Društva vodnikov reševalnih psov Slovenije - DVRPS.

Na  tečaju je sudjelovalo 30 polaznika iz šest država: Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Češke i Nizozemske te pet instruktora, od kojih je jedan član HGSS-a. Potražni timovi iz stanica Slavonski Brod, Split, Čakovec, Zadar i Ogulin uspješno su završili tečaj.

Intenzivni četverodnevni trening prema IRO programu bio je organiziran tematski po grupama i s različitim instruktorima. Prije praktičnog dijela treninga, održana su i teorijska predavanja na kojima su se vodiči upoznali s raznim temama i protokolima. Vodiči su stekli nova znanja i poboljšali vještine u potražnim akcijama, pripremi vodiča i psa za otvoreno traženje po putu i u sektoru, noćnom pretraživanju terena, kao i mnoge druge elemente potrebne za adekvatan rad.

Zahvaljujući dobroj suradnji HGSS-a i DVRPS-a, potražni timovi KPL-a još su jednom imali priliku nastaviti s kontstantnom edukacijom i proširiti znanja o potragama i spašavanju.