HGSS

Emergency call

Međunarodni dan volontera i konferencija HCK-a

Danas na Međunarodni dan volontera, održana je konferencija "Volonteri u sjeni - Prepoznajemo li vrijednost volontera operativnih snaga?", organizirana od strane Hrvatskog crvenog križa (HCK), istaknuta je neophodnost promjena u zakonima i pravilnicima kako bi se olakšao i bolje vrednovao rad volontera.

U ovom događaju, koji je održan danas 5. prosinca u Zagrebu okupio sve predstavnike temeljnih operativnih snaga sustava Civilne zaštite, naglašena je važnost volontera u raznim sektorima, uključujući i HGSS. Izvršni direktor HCK-a, Robert Markt, naglasio je želju za ponuditi rješenja nadležnim ministarstvima za unaprjeđenje angažmana volontera u budućim kriznim situacijama.

Josip Granić, bivši dugogodišnji pročelnik HGSS-a i savjetnik Ministra MUP-a, istaknuo je potrebu za ostvarivanjem potencijalnih koristi za volontere te naglasio kako su volonteri jedan od temelja društva. HGSS, kao organizacija koja se u velikoj mjeri oslanja na volontere, posebno cijeni ovu inicijativu, jer mnogo puta su naši volonteri pokazali svoju važnost u nedaćama i prirodnim katastrofama, od požara, poplava do spašavanja na nepristupačnim terenima.

Glavni vatrogasni zapovjednik, Slavko Tucaković, naglasio je važnost volontera u vatrogastvu, koji su ključni u raznim kriznim situacijama kao što su poplave, požari, potresi i migrantska kriza. Jedan od prijedloga koji je iznesen tijekom konferencije odnosio se na porezne olakšice za volontere.

Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite, istaknuo je kako se rad sustava CZ-a, koji okuplja 15.000 volontera, temelji na radu volontera u teškim aktivnostima i katastrofama. Ova konferencija je bila prilika za raspravu o tome kako volonteri mogu dati poseban doprinos i pomagati potrebitima u svojim specijalnostima.

Pročelnik HGSS-a, Josip Brozičević, izrazio je zahvalnost svim pripadnicima HGSS-a, HCK-a i dobrovoljnim vatrogascima na njihovom mukotrpnom radu za opće dobro. Naglasio je da volonterstvo nije samo hobi ili slobodna aktivnost, već misija spašavanja ljudskih života koja se živi svakodnevno.

Na kraju konferencije istaknuta je potreba za boljim položajem volontera kako bi lakše i učinkovitije obavljali svoje obuke, ali i intervencije. HGSS, kao i ostale organizacije koje se oslanjaju na rad volontera, vjeruje da se zajedničkim snaga se mogu poduzeti koraci koji će olakšati i poboljšati uvjete rada volontera, te istovremeno pridonijeti razvoju i napretku cijelog društva. Ova konferencija je korak prema tom cilju, a HGSS je posvećen nastavku rada i suradnje u cilju promocije i podrške volonterskom djelovanju.