HGSS

Emergency call

Međunarodna vježba potrage Stanice Orahovica

S ciljem postizanja što veće operativnosti u potražnim akcijama, koje su ujedno i najčešće akcije HGSS-a, Stanica Orahovica je u Voćinu, 18. svibnja, održala godišnju Staničnu potražnu vježbu, koja je ovom prigodom imala i međunarodni karakter.

Na vježbi su, uz domaćine, sudjelovale kolege spašavatelji GSS Stanice Tuzla iz Bosne i Hercegovine, te članovi Stanice Bjelovar, ujedno i instruktori Komisije za potrage, u ulozi voditelja radionica.

Potražna vježba, koja je trajala cijeli dan, organizirana je kroz dva dijela, a završila je simulacijom potrage za nestalom osobom u Voćinu. Tijekom prijepodneva kroz više predavanja ponavljalo se i produbljivalo znanje o organizaciji i vođenju potraga, tehnikama i taktikama traženja te korištenju različitih resursa u potražnim akcijama. Kasnije se isto uvježbavalo na terenu u manjim grupama.
Vježba je završila simulacijom potrage za nestalom osobom. Tijekom potrage korišteni su svi dostupni resursi, spašavatelji tragači, K9 potražni timovi, dron i terenska vozila. „Nestala osoba“ pronađena je za sat i pedeset minuta od dojave, ozlijeđena na Voćinskim brdima. Medicinski je zbrinuta i transportirana do prve prometnice, nakon čega su spašavatelji u bazi odradili i analizu.

Rezultati ove vježbe, koju su sudionici ocijenili vrlo uspješnom, bit će vidljivi već u sljedećoj potrazi. Dodatnu vrijednost im daje razmjena iskustava sa GSS Stanicom Tuzla i postavljanje temelja za dugu i uspješnu, a najviše od svega prijateljsku međunarodnu suradnju.

Sudionike vježbe tijekom analize posjetio je načelnik Općine Voćin, Predrag Filić.
HGSS Stanica Orahovica ovom se prigodom zahvaljuje Kulturno-umjetničkoj udruzi Voćin na ustupljenom prostoru za održavanje vježbe.