HGSS

Emergency call

Ispit za gorske spašavatelje HGSS-a

U obučnom centru HGSS-a, "Dragan Špehar- Špeco" u Starigradu, u organizaciji Komisije za tehniku spašavanja i školovanje kadrova, ovog vikenda održan je ispit za gorske spašavatelje. Ispitu je pristupilo jedanaest kandidata.

U dva dana, kandidate je ispitivalo dvanaest instruktora HGSS-a. Kandidati su, bez prava na pogrešku, morali dokazati svoje vještine stijenskog, zimskog i speleospašavanja. Uz tehnike, na ispitu se potvrđuje i teoretsko znanje iz mnogih drugih područja poput: potraga, organizacije i vođenja akcija spašavanja, orijentacije, kartografije, radio veza i komunikacije, meteorologije, ustroja službe itd.

Uvjet pristupa ispitu za gorskog spašavatelja član Stanice ostvaruje polaganjem ispita prve pomoći u neurbanim i teško pristupačnim uvjetima te tri obavezna tehnička tečaja: ljetnog, zimskog i speleo. Nakon završenog cjelokupnog školovanja koje traje minimalno dvije godine te neophodnog zalaganja u Staničnim aktivnostima, na prijedlog Stanice, kandidat pristupa ispitu. Po polaganju ispita, kandidat prima značku i postaje gorskim spašavateljem.

Svim kolegama, novim gorskim spašavateljima, upućujemo iskrene čestitke!