HGSS

Emergency call

International Cave Rescue Team Leader Training Paklenica 2022.

U razdoblju od 26. ožujka do 2. travnja 2022.g. Komisija za speleospašavanje HGSS-a organizira međunarodni tečaj za vođu speleospasilačke ekipe.

Cilj tečaja je, osim razmjene iskustva i znanja na međunarodnoj razini, formiranje doktrine potpuno autonomnih ekipa koje bi trebale biti sposobne boraviti i obavljati speleospašavanje tijekom duljeg vremenskog razdoblja (po potrebi i više dana) u kompleksnijim i/ili dubokim (ispod 1000 m) speleološkim objektima.

Ritam i dinamika tečaja su na višoj razini što omogućuje brži rad i upoznavanje s dodatnim tehnikama i manevrima, opremom (npr. nekim specifičnim nosilima) koju koriste druge spašavateljske službe, doktrinom spašavanja (francuska i talijanska), postavljanjem bežične i telefonske veze, pružanjem pomoći, pristupom i zbrinjavanjem, ali i samim kampiranjem (bivakiranjem) spašavateljskih ekipa u podzemlju. Završna spašavateljska vježba uključuje i bivakiranje spašavateljske ekipe prilikom izvlačenja nosila s unesrećenim iz speleološkog objekta.

Broj polaznika je ograničen na 2 speleospašavatelja kako članica ECRA-e tako i drugih. Dio mjesta je svakako rezerviran za članove HGSS-a.

Cilj tečaja je razmijeniti iskustva i ponajviše prenijeti znanje i tehnike naših speleospašavatelja te potaknuti još veću međunarodnu suradnju.