HGSS

Emergency call

HGSS proslavio sv. Bernarda

Ove godine sv. Bernard se obilježio u Ogulinu. Proslava je počela mimohodom kroz grad, a nastavila se misom, podjelom priznanja u svečanoj sali Gradske knjižnice te večerom i druženjem u hotelu Frankopan.

15. lipnja 2023. u Ogulinu održana je Sveta misa te svečana proslava svetog Bernarda.

Bernard su u 11. stoljeću posvetio službi u Crkvi i radio je kao misionar u zabačenim alpskim planinskim selima. Znao je dočekivati izmorene putnike koji bi u grad stizali nakon teškog prijelaza preko Alpi, a dao je i sagraditi dva planinarska utočišta, namijenjenim iznemoglim putnicima, gorštacima i svima onima koji se iz bilo kakvog razloga nađu u planinama. Tamo je zbrinjavao unesrećene. Tako je nastala redovnička zajednica sv. Bernarda, koja je tijekom stoljeća uzgojila i posebne pse koji su tražili unesrećene – bernardince. Ta utočišta danas nose njegovo ime, kao i poznati prijelaz preko Alpi. Uz to, i sistem za izvlačenje unesrećenih nosi njegovo ime (sveti Bernard).

Svečanost je otvorena govorom predsjednika Hrvatskog planinarskog saveza Darka Berljaka o svetom Bernardu, zaštitniku gorskih spašavatelja, planinara, alpinista i skijaša. Prikazan je potom video u kojem je sumiran rad službe u protekloj godini, nakon čega se okupljenima obratio pročelnik HGSS-a Josip Brozičević.
Uz članove HGSS-a, proslavi su prisustvovali brojni visoki dužnosnici. Među njima su bili Gospodin Eugen Njari, brigadir, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga, gospođa Maja Grba Bujević, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborska zastupnica i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicine, gospodin Dragutin Repinc, general, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja, gospodina Tome Medveda, gospođa Junghyun Park, treća tajnica i vicekonzulica Veleposlanstva Republike Koreje i drugi.
“Mogu potvrditi da je HGSS snaga bez koje ne bi mogli riješiti cijeli niz teških zadataka u kriznim situacijama. Moram i istaknuti vaše sposobnosti strateškog komuniciranja prema javnosti. Zahvaljujem svim članovima HGSS-a za sve ono što radite i što ćete raditi.” – rekao je general Dragutin Repinc izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja
“Treba nam zajedništvo. Meni se čini da HGSS kroz sve ove godine to zajedništvo nije izgubio. Cijenim sve one inovacije koje unosite u sustav domovinske sigurnosti. Cijenim sav onaj trud koji ulažete u svoje tečajeve, vježbe i obuke. Isto tako želim da se danas ovdje, u Ogulinu pod Klekom prisjetimo jednog HGSS-ovca, našeg Dragutina Špehara – Špece koji nije više s nama, od njega sam jako puno toga naučila.” – Kazala je Maja Grba Bujević, izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora, saborska zastupnica i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu