HGSS

Emergency call

Helikopterska akcija na Biokovu

U ranim popodnevnim satima u petak, 27. svibnja, Stanici Makartska stiže dojava kolega HGSS Stanice Dubrovnik, Ispostava Metković, kako se pastir koji se nalazi na predjelu Biokova (Rilić) ne javlja na pozive, a nekoliko dana ranije žalio se na bolove u lijevom dijelu tijela, ruku i nogu.

Dogovoreno je kako će kolege otići izviditi situaciju te su po samoj dojavi članovi Stanice Makarska stavljeni u pripravnost.

Dolaskom kolega do pastira, ustanovljeno je njegovo zdravstveno stanje loše te je pokrenut protokol za podizanje helikoptera HRZ-a. Dolaskom helikoptera u Makarsku, timu letača spašavatelja priključuje se liječnica iz Stanice Makarska te jedan član u pratnji. Nakon liječničkog pregleda pastira, odlučeno je kako će se isti transportirati hitno do HMS Makarska na daljnju obradu.

Malo prije 19:00 sati unesrećeni pastir je i predan HMS Makarska. Dolaskom svih spašavatelja u bazu završena je još jedna intervencija na Biokovu. Stanica Makarska ovim putem zahvaljuje i HRZ-u koje je prepoznalo hitnost stanja u kojem se unesrećeni pastir nalazio.