HGSS

Emergency call

Dvije istodobne akcije Rijeke na dvije različite lokacije

Tijekom šetnje stazama na Platku dvije žene izgubile su orijentaciju zbog čega su se za pomoć obratile Riječkom županijskom centru 112. Centar poziv prosljeđuje spašavateljima Stanice Rijeka 16. listopada oko 18 sati.

Lociranjem mobilnog uređaja ustanovljeno je da se nalaze na livadi Lazac i da, obzirom na veliku udaljenost od polazišta, doba dana, neposjedovanje rasvjete i adekvatne odjeće i obuće, nisu u mogućnosti samostalno se kretati. Na teren izlazi pet članova Stanice Rijeke s dva interventna vozila dok se, zbog istovremene pripravnosti za drugu akciju u Baški na Krku, preostali članovi nalaze u bazi Vežice. Dolaskom do unesrećenih, one se utopljavaju pa prevoze do Velikog doma na Platku gdje im se nalazi osobno vozilo. Ovime akcija završava oko 20 sati.

Istovremeno, članovi Stanice koji se nalaze na dežurstvu na utrci “Krk Trail 2021” zaprimaju poziv u pomoć organizatora utrke. Na označenim trail stazama izgubile su se četiri osobe. Troje sudionika utrke u jednoj skupini i jedna planinarka koja nije u utrci nego je samostalno planinarila.

Očitanjem lokacije s njihovih mobilnih telefona utvrđeno je da se osobe nalaze na maloj udaljenosti i da se kreću prema lokvi Dviška na Mjesečevom platou. I ovdje je udaljenost od polazišta bila značajna, a osobe iscrpljene i pothlađene nisu bile u mogućnosti samostalno nastaviti kretanje. Sukladno uputama spojile su se u jednu skupinu i čekale dolazak spašavatelja. Prema njima upućuje se šestoro članova Stanice Rijeka koji ih po dolasku utopljavaju i dovode do cestovne prometnice pa ih interventnim vozilom prevoze do vlastitih. I ova akcija završava oko 20 sati.