HGSS

Emergency call

Državna vježba speleospašavanja iz jame “Njemica”

U Parku prirode Biokovo, od 2. do 4. srpnja 2021.g., održana je Državna vježba spašavanja iz jame „Njemica“ u organizaciji Komisije za speleospašavanje HGSS-a. Jama „Njemica“ (-934 m) najdublja je jama na Biokovu i peta najdublja jama u Republici Hrvatskoj.

Poznata je po iznimno prostranim prostorima i prozračnim kanalima te sifonskom (potopljenom) kanalu na njenom dnu. S obzirom na to da se u jami održavaju aktivna speleološka istraživanja te su na ljeto 2021. g. planirani zahtjevni speleoronilački uroni, HGSS je odlučio iz preventivnih razloga u objektu održati vježbu.

Spašavanja u morfološki dubokim i složenim jamama nerijetko prerastaju u višednevne akcije izvlačenja unesrećene osobe (speleologa) stoga je prethodno potrebno kvalitetno pripremiti točke za spašavanje, prepoznati mjesta za odmor unesrećene osobe (i spašavatelja) te socijalizirati spašavatelje s eventualnim izazovima s kojima bi se mogli susresti u speleološkom objektu.

Na vježbi je sudjelovalo 67 pripadnika HGSS-a potpomognutih s logističkom potporom Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Split (DIP CZ) Ministarstva unutarnjih poslova. Vježba je započela 2. srpnja u petak navečer uspostavljanjem baze operacija i operativnim brifingom.

Prvi spašavatelji su ušli u jamu u subotu u 08:0h budući da je prethodno bilo potrebno napraviti plan spašavanja, raspored ekipa i opreme za spašavanje. Unesrećena osoba se nalazila na -400m dubine te je plan izvlačenja bio podijeljen u 7 dionica odnosno ekipa po nekoliko spašavatelja. Transport je započeo u 14h s -400m dubine a nosila su izašla iz jame u 18.10h. Ukupno vrijeme provedeno u objektu je 13h. Vježba je uspješno završila 4.7.2021.g. povratkom svih spašavatelja u bazu, pranjem opreme i analizom. U izvlačenju je sudjelovalo 43 spašavatelja u jami te 24 na površini.

Cilj vježbi spašavanja su preventivno djelovanje, jačanje stručne djelatnosti u HGSS-u te promocija speleospašavanja. Isto tako, HGSS je u suradnji s Ravnateljstvom Civilne zaštite započeo certifikaciju modula spašavanja unutar Mehanizma civilne zaštite Europske unije zbog čega je neophodno jačanje suradnje među dionicima Civilne zaštite RH.

Zahvaljujemo Ravnateljstvu Civilne zaštite i Državnoj intervencijskoj postrojbi civilne zaštite Split na suradnji i logističkoj potpori, PP Biokovo na ustupljenim dozvolama, Hrvatskim šumama – Šumarija Makarska, Anti Šariću na ustupljenom posjedu za smještaj šatora, poduzeću Premis.doo na ustupljenoj cisterni vode, DVD-u Makarska, Hoteli Valamar – Hotelu Dalmacija te HGSS Stanici Makarska na domaćinstvu.