HGSS

Emergency call

Državna vježba spašavanja na vodama

Protekli vikend, 14. i 15. svibnja, na širem području rijeke Cetine, uzvodno od Omiša, održana je Državna vježba spašavanja na vodama.

17/05/2022

|

Komisija za spašavanje sa voda i poplava

Na njoj je prisustvovalo 15 članova HGSS-a iz Stanica Karlovac, Split, Koprivnica, Zagreb, Ogulin i Šibenik uz vodstvo pet instruktora Rescue 3 Europe. Uz njih, vježbi je prisustvovao i jedan član Hrvatskog kajakaškog saveza s kojima HGSS uspješno surađuje dugi niz godina, a koji je prethodno završio obuku Rescue 3 WRT-Pro u organizaciji HGSS-a.

Ovom prilikom ponovljene su tehnike napredovanja spašavatelja u vodi, korištenja užeta za spašavanje te napredne tehnike plivanja i rad sa užadima i sistemima. Osim toga, vježbale su se i tehnike “safety kajaka” te upotreba plovila “Rescue sledge” u spašavanju.

Samo prošle 2021. godine odrađeno je 27 akcija na vodi. Iako ne postoje lagana spašavanja, akcije na vodi spadaju među najveće izazove s kojima se spašavatelji susreću u svojem radu, prije svega zbog nepredvidivosti rijeka. U takvim situacijama od životne je važnosti dobra uvježbanost tima, povjerenje između kolega i povjerenje u opremu. Ovakve vježbe grade upravo to povjerenje, a spašavateljima daju priliku da usavrše svoja znanja i tehnike koje bi jednog dana mogle nekome spasiti život.