HGSS

Emergency call

Dronom pronađen nestali zrakoplov. Dio HGSS-ovih snaga ostaje na terenu

FOTO:

foto: Dnevnik.hr, Ravnateljstvo CZ

Na području južno od Broćanske kose 30. svibnja u 10:50 sati HGSS-ove ekipe su uz pomoć drona locirale ostatke sportskog zrakoplova Cessna koji je nestao s radara jučer prije podneva.

„Dijelovi zrakoplova su detektirani uz pomoć drona, nakon čega su na mjesto pada letjelice upućene zemaljske snage HGSS-a i pripadnici policije koji su osigurali mjesto nesreće. MUP dalje nastavlja svoje radnje i kreće očevid. Nažalost, potvrđeno je da su svi putnici iz aviona poginuli i ovim putem izražavamo sućut obiteljima“, poručio je Josip Granić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja.

Više od 200 pripadnika HGSS-a iz svih stanica od jutros je bilo uključeno u zahtjevnu potragu na širem području sela Bročanac. Dio ekipa iz udaljenijih krajeva Hrvatske vraća se u svoje stanice, ali HGSS i dalje ostaje na terenu.

„Kriminalistička policija i inspektor za zrakoplovne nesreće odradit će istragu, nakon čega ćemo znati imamo li još kakvih zadaća. Dakle dio ljudi ostaje na terenu u slučaju potrebe“, kazao je Josip Granić.

Podsjetimo, oko podneva 29. svibnja HGSS je angažiran u potrazi za nestalim sportskim zrakoplovom Cessna 182. Nestao je na području između Rakovice i Slunja, zbog čega su na teren odmah pristigli članovi HGSS stanice Karlovac i Ogulin, a ubrzo su im se pridružili i potražni K9 timovi koji su u trenutku nesreće vježbali za licencu na Sljemenu. Do večeri je u potražnoj akciji sudjelovalo više od 80 članova HGSS-a iz 9 stanica, uključujući 7 potražnih timova sa psima. Cijelu noć trajala je potražna akcija, a do jutra se potrazi priključilo 222 člana HGSS-a iz svih stanica Hrvatske.

Uz nepristupačan teren, potragu su otežavali vremenski uvjeti i niska naoblaka, zbog čega je bila smanjena operativnost dronova. Smirivanjem vremena HGSS-ova ekipa je uz pomoć drona uspjela locirati dijelove repa, krila i kabine.