HGSS

Emergency call

Četvorici spašavatelja Stanice Split uručeni ordeni Svetog Bernarda za 50. godina djelovanja u HGSS-u

S ponosom, sve ove godine, nose značku gorskog spašavatelja, dajući sebe u nebrojenim akcijama spašavanja, potragama, preventivnim i edukativnim aktivnostima prenoseći svoja znanja i vještine mlađim kolegama kroz instruktorski i mentorski rad, ali i obnašajući mnoge važne dužnosti unutar službe.

– Iza ovih pedeset godina stoji, ne samo članstvo u HGSS-u, nego i dužnosti. Božić je bio u dva navrata pročelnik Stanice u ukupnom trajanju od 15 godina, Siriščević je također obavljao dužnost pročelnika, Vrsalović je više od dva desetljeća bio pročelnik Komisije za helikoptersko spašavanje, a ja dugogodišnji pročelnik HGSS-a. Hvala mojim prijateljima na nesebičnom zalaganju – poručio je Prizmić koji je uvelike utjecao i na formiranje zakonskih okvira za djelovanje HGSS-a..

Nedavno su ovo priznanje dobili i vrijedni članovi splitske Stanice Ivo Kaliterna i sada pokojni Goran Gabrić.

Velika je to čast za samu Stanicu, ali i putokaz ostalim članovima čitave službe. Svi ovi laureati sudjelovali su aktivno u djelovanju službe, dajući svoj doprinos ne samo kao vrsni planinari i alpinisti, nego i kao altruisti koji su davali sebe u ime najvrijednijeg što postoji – Života.

– Kroz sve te godine nesebično su gradili ugled službe, a na nama je da to sačuvamo i prenesemo sve te pozitivne vrijednosti na nove generacije – kazao je Branimir Jukić, pročelnik Stanice Split.

– Ako smo nešto ostavili iza sebe, neka smo ostavili. Ako smo nekog uvrijedili, neka nam oprosti – rekao je Božić prilikom primanja ordena Sv. Bernarda.