HGSS

Emergency call

Buran vikend za Stanicu Delnice

Povoljne vremenske prilike izmamile su mnoge planinare i izletnike na uživanje na otvorenom, zbog čega je nesretnim stjecajem okolnosti HGSS Stanica Delnice imala pune ruke posla.

Nakon akcije na Samarskim stijenama, sljedećeg dana, 15.11.2020. u 13:25h HGSS Stanica Delnice zaprima je poziv od djelatnika izletišta Zeleni vir, a odmah potom i od Centra 112 o padu planinara u kanjonu Vražjeg prolaza. Navode da je osoba pala s visine od 10-ak metara te da leži u potoku u besvjesnom stanju. Na teren žurno izlaze 2 spašavatelja s opremom za pristup i medicinsko zbrinjavanje, a priključuje im se još 11 spašavatelja s opremom za izvlačenje i transport. Po dolasku na mjesto događaja, u kanjonu spašavatelji zatiču nekoliko osoba koje su se spustile po klizavom i strmom terenu do potoka kako bi pripomogle unesrećenog odmaknuti od vode. Unesrećeni je bio pri svijesti, dezorijentiran i pothlađen, s vidljivim ozljedama glave i lijevog prsišta. Spašavatelji su osobu utoplili, imobilizirali, adekvatno oksigenizirali te fiksirali na nosilima, nakon čega se zajedničkim snagama pristupilo izvlačenju unesrećenog, a potom i pripomagača. Akcija završava u 15:00h dolaskom do Planinarskog doma Zeleni vir gdje je osoba predana timu HMP.

Napominjemo da je ovo druga akcija spašavanja na spomenutom izletištu u samo tri mjeseca, a obje zbog pada s visine i opreme neprilagođene zahtjevnosti terena. Ukoliko planirate posjet kanjonu Vražji prolaz, bilo bi poželjno nositi gojzerice, zaštitnu kacigu i veliku dozu opreza!