HGSS

Emergency call

Akcije u Nacionalnom parku Paklenica

Osim poroda strane državljanke dežurni spašavatelji u NP Paklenica u proteklom mjesecu bili su posebno aktivni, odrađujući ukupno 8 akcija spašavanja i 2 intervencije. Zanimljivo je napomenuti da su sve akcije bile usmjerene prema stranim državljanima.

22/08/2023

|

HGSS stanica Zadar

Među spomenutim incidentima, četiri su bile ozlijede skočnog zgloba. Jedna od tih ozljeda dogodila se tijekom penjanja u Anića kuku, točnije u sektoru Stup na smjeru Šaleški. Preostale tri ozljede skočnog zgloba zabilježene su kod planinara na stazama unutar parka. Osim toga, spašavatelji su intervenirali zbog loma nadlaktice i posjekotine na dlanu koja je nastala pri penjanju.

Posebno ističemo tri akcije koje su se dogodile na istoj stazi između Velike i Male Paklenice, u smjeru zaseoka Jukići. U svakom slučaju, osobe su bile iscrpljene, bez dovoljno vode i bez rasvjete. Dodatna intervencija bila je u vršnoj zoni Velebita gdje je djelatnica planinarskog doma pomogla planinarima koji su se bez rasvjete uputili prema vrhu.

Ovom prilikom želimo naglasiti važnost pripreme prije odlaska u prirodu. Bez obzira na vaše planove, uvijek imajte pri ruci rasvjetu, dovoljno tekućine i dodatnu odjeću. Informirajte se o težini, duljini staze i vremenskoj prognozi prije nego se uputite na izlet. Relevantne informacije dostupne su na web stranicama nacionalnih parkova i kod njihovog osoblja na ulazima.

S obzirom na ljetne vrućine koje će trajati još neko vrijeme, te pratećim ljetnim neverama i nestabilnim vremenom, mudro je planirati boravak u prirodi prema vlastitim fizičkim sposobnostima.