HGSS

Dvije uspješne potražne akcije Stanice Zadar u jednom danu

U svega pola sata na dežurni telefon HGSS stanice Zadar stigle su dojave o dvije potražne akcije.

24/08/2020

|

HGSS stanica Zadar

Prva dojava odnosila se na maloljetnog stranog državljanina koji se biciklom uputio na Velebit. Prema informacijama centra 112 nazvao ih je da ne zna točno gdje je, nema vode, sam. Da stvar bude gora na mobitelu ima tek 11% baterije, a zona u kojoj se nalazi ima slab signal što znači da se baterija puno brže troši.

Djelatnici centra 112 uspjeli su očitati njegovu lokaciju i pozvali HGSS Zadar. Kako se radilo o rubnom području NP Paklenica, a preko ljetne sezone u parku je organizirano stalno dežurstvo HGSS-a iz svih naših stanica, pozvani su trenutno dežurni spašavatelji stanice Delnice i član zadarske ispostave Starigrad koji su se terenskim vozilom uputili prema lokaciji.

Kada su stigli do zadnjih kuća na Rujnu obratili su se lokalnom stanovništvu za savjet i informacije o stazama koje na tom području nisu sve održavane te ih ima sa loše vidljivim markacijama. Jedan od domaćih uputio se sa spašavateljima prema lokaciji dobivenoj sa mobitela i time uvelike olakšao spašavateljima da pronađu teško vidljiv put. Spašavatelji nastavljaju prema unesrećenom sami i ubrzo ga pronalaze. Pronađena osoba jedva je komunicirala zbog dehidracije. Grlo mu je bilo toliko suho da se jedva mogao odazivati žviždukom. Spašavatelji saznaju da njegovi roditelji nisu znali točno kamo se uputio, a on se orijentirao prema google maps zbog čega mu je mob i ostao bez baterije.

Nakon dolaska cestom na Vaganac nastavio je planinarskom stazom do Rujna. Kada je stigao do crkve na Rujnu već je bio bez vode i umoran. Odlučuje potražiti stazu preko Aptovca jer mu google pokazuje da je tuda svega 3,5 km do mora. Očito ne znajući čitati kartu, ulazi u teško prohodan teren nepogodan za vožnju biciklom.

Nakon nekog vremena gubi markaciju zaustavlja se i odlučuje pozvati pomoć. Srećom imao je taman toliko baterije da pošalje svoju lokaciju. Spašavatelji su ga po pronalasku opskrbili vodom i hranom te su mu pomogli nositi bicikl nazad do ceste i vozila kojim ga vraćaju u Starigrad.

Druga dojava svega pola sata kasnije bila je o domaćoj državljanki koja je ujutro u 6:00 izvela ovce na ispašu. Kako su se oko 10:00 ovce same vratile kući muž ju je otišao tražiti. Kako je nije mogao pronaći pozvao je policiju koja je pozvala HGSS u potragu za nestalom ženom. Osam spašavatelja stanice Zadar sa dva potražna psa i zapovjednim vozilom izašli su na teren i nakon svega sat vremena pronašli ženu kako leži sa svoja dva psa na zemlji.

Spašavateljica i policajac koji su je pronašli imali su problema prići osobi zbog njenog psa koji je štitio i napadao spašavatelje. Osoba je bila pri svijesti, ali očito malaksala, žalila se na vrtoglavicu i nemoć. Prevezena je službenim vozilo HGSS-a do kuće gdje su je pregledali djelatnici HMP.  Obzirom da je okolica Kašića minski sumnjivo područje sa treninga Odjela bespilotnih sustava HGSS-a u potragu se uputilo i pet pilota sa bespilotnim letjelicama.