HGSS

Dvije nedjeljne potrage Stanice Samobor

U nedjelju, 16. listopada, članovi HGSS Stanice Samobor tragali su za gljivarima.

Oko podne, stiže poziv o osobi koja se izgubila berući gljive u Črnilovcu kraj Jastrebarskog. Osoba je zalutala u šumi te je sama pozvala pomoć putem 112. Odmah nakon poziva, sedam članova i dva potražna tima Stanice Samobor izlazi na teren. Osoba je vrlo brzo locirana i pronađena čime je ova akcija završila.

Osam sati kasnije, Stanica Samobor prima poziv o osobi koja se, berući gljive i kestene, udaljila od svoje obitelji na Žumberku kod Budinjaka. Obitelj je sama tragala za nestalom, ali ju nije uspjela pronaći. Okupilo se 14 članova Stanice s tri potražna tima koji su terenskim vozilima i quadom krenuli u potragu. Na terenu su bili pripadnici MUP-a, pripadnici lokalnih DVD-ova i mještani. Potraga je potrajala do 5 sati ujutro idućeg dana. U 8 sati ujutro u pomoć dolaze članovi HGSS Stanice Zagreb i Zlatar Bistrica, dok je Stanica Karlovac u stanju pripravnosti. Nešto prije 11 sati, osoba je našla put do prvih kuća gdje je zatražila pomoć. Srećom, to je bio mještanin s kojim smo surađivali na terenu i odmah nas obavijestio da je nestala osoba kod njega. Time je i ova akcija sretno završila.

U oba slučaja, osobe su bile u šumi same, baterija na mobitelu gotovo prazna, dok druga osoba nije imala mobitel te je bila bez adekvatne odjeće i rasvjete.

Ovo je četvrta potraga Stanice Samobor za izgubljenim gljivarima u zadnjih desetak dana pa ponovno apeliramo na to da se u šumu ne ide sam, da treba ponijeti adekvatnu odjeću i obuću, u skladu s vremenskim uvjetima, ponijeti rasvjetu, pogotovo u danima kada mrak brzo padne i probati osigurati da je baterija mobitela puna.