HGSS

Dva dežurstva Stanice Osijek tijekom vikenda

Tijekom proteklog vikenda spašavatelji HGSS Stanice Osijek odradili su dva dežurstva i pritom brinuli o sigurnosti planinara i natjecatelja brdske biciklističke utrke.

U subotu, 24. travnja 2021. godine, kod svetišta Marije Lurdske u Popovcu, održano je svečano otvaranje “Baranjske planinarske obilaznice” u organizaciji Planinarskog društva Zanatlija iz Osijeka. Za planinare pristigle iz raznih dijelova Hrvatske organiziran je obilazak cijele Baranjske planinarske obilaznice.
Baranjska planinarska obilaznica proteže se Banskom kosom i ukupne je duljine 29 km. Za obilazak je potrebno oko osam sati hoda. Greben Banske kose za lijepog vremena pruža vidik prema Osijeku, Dunavu, Vojvodini i Mađarskoj. Najviša točka kose je vrh Kamenjak s visinom od 243 m. Obilaznica završava u mjestu Batina gdje PD Zanatlija posjeduje zemljište i nekoliko tradicijskih u les ukopanih podruma tzv. “gatora”, a u planu je i otvorenje manjeg planinarskog centra otvorenog tipa s izletištem i kampom.
Na osiguranju sudionika ovog planinarskog pohoda sudjelovalo je četvero spašavatelja HGSS Stanice Osijek s terenskim vozilom. Unatoč velikom broju učesnika nisu zabilježene značajnije intervencije.

U nedjelju, 25. travnja 2021. godine, u šumi na lijevoj obali Drave u Osijeku održana je utrka Slavonske brdsko-biciklističke lige “XCO Kopika 2021.”
Staza utrke je kružna, cross-country, duljine 4400 m i 50 m visinske razlike.
Tijekom utrke članovi HGSS Stanice Osijek bili su raspoređeni na dijelovima staze koji su predstavljali najveću opasnost za bicikliste. Potrebe za intervencijama srećom nije bilo. U osiguranju je sudjelovalo pet dežurnih spašavatelja sa dva vozila.