HGSS

Državna vježba stijenskog spašavanja u NP Paklenica

Od 14. do 16. lipnja 2024. godine, u Nacionalnom parku Paklenica održana je državna vježba stijenskog spašavanja. Na vježbi je sudjelovalo 61 član HGSS-a iz 13 stanica te četiri gosta iz Gorske službe spašavanja Kosova.

Ciljevi ovogodišnje vježbe bili su:
• Upoznavanje sa stijenom Anića kuka: Anića kuk je najpenjanija duga stijena u Hrvatskoj. Vježba je obuhvaćala postupke i načine spašavanja u raznim situacijama, odabir pristupa unesrećenima ovisno o visini i smjeru u stijeni, te odabir transportnog sredstva s obzirom na vrstu ozljede.
• Uvježbavanje rada u timovima iz različitih stanica: Cilj je bio poboljšanje koordinacije i pripreme za dežurstvo u NP Paklenica.
• Upoznavanje članova s opremom za spašavanje: Obuhvaćeno je upoznavanje s brojem i stanjem opreme za spašavanje, logističkim kutijama na Anića kuku, oružarnicom u Bunkerima te opremom u Centru za obuku Dragan Špehar Špeco.
• Provjera i zamjena sidrišta za spašavanje: Provjeravana su sidrišta u odabranim smjerovima i po potrebi su zamijenjena.
• Uzimanje GPS koordinata izlaza iz odabranih smjerova: Osiguravanje točnih koordinata za lakšu orijentaciju i brže spašavanje.

Vježba se odvijala u 5 različitih smjerova u stijeni Anića kuka:
1. Albatros / Velebitaški (6a+ 350m) – Pristup penjanjem
2. Brahmov (5c+ 300m) – Pristup penjanjem
3. Brid za veliki čekić (5b+ 150m)- Pristup penjanjem
4. Kača (6a+ 350m) – Kombinirani pristup
5. Ljubljanski (6a+ 220m)- Pristup s vrha

U nedjelju, u kanjonu Velike Paklenice, održana je prezentacija rada s nosiljkom Kong Lecco 2 te prezentacija samospašavanja u alpinizmu.
Ova vježba je bila izuzetno važna za daljnje usavršavanje i koordinaciju članova HGSS-a, kao i za osiguravanje sigurnosti i spremnosti na spašavanje u svim uvjetima.
Ovim putem zahvaljujemo NP Paklenica na pomoći i suradnji prilikom organizacije i izvedbe vježbe.