HGSS

Državna vježba Komisije za speleospašavanje u jami Nedam

Od 19. do 20. srpnja 2020. g. u jami Nedam održana je vježba speleološkog spašavanja i provedba sigurnosno preventivnih radnji za eventualne akcije speleospašavanja.

Jama Nedam s dubinom od 1154 m nalazi se u strogom rezervatu prirode Hajdučki kukovi. Smještena je Nacionalnom parku Sjeverni Velebit u neposrednoj blizini Lukine jame (najdublji hrvatski speleološki objekt). Navedeni objekt predstavlja treću najdublju jamu u Hrvatskoj s potencijalom da bude uvršten među deset najdubljih na svijetu.

Zbog potonjeg, očekuje se pojačan interes domaće i svjetske speleološke zajednice u predstojećim dubinskim istraživanjima. Izvlačenje unesrećenih speleologa iz dubokih jama predstavlja najsloženiji vid gorskog spašavanja. Nerijetko takve akcije traju više dana ovisno o morfološkim značajkama speleološkog objekta.

Vježba sigurnosnog spašavanja s 300m dubine trajala je četrnaest sati, a na njoj je sudjelovalo trideset i devet spašavatelja. Spašavatelji su bili podijeljeni u sedam ekipa odnosno u šest dionica izvlačenja uz jednu ekipu zaduženu za zadatke na površini. Vježba je održana uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka u cilju očuvanja zdravlja spašavatelja i smanjenja rizika od zaraze.

Slijedom navedenog, izdane su sigurnosne preporuke za kretanje u objektu, preventivno su obilježena ključna mjesta za transport nosiljke, utvrđene su lokacije sigurnih mjesta za odmor unesrećene osobe u nosiljci. Ujedno je testirana komunikacija putem telefonskog kabela između ekipa u jami i na površini te izrađen je hodogram akcije spašavanja.

Vježba je ostvarena uz suradnju i potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike – Uprava za zaštitu prirode, Javne ustanove Nacionalni park Sjeverni Velebit te Hrvatskog planinarskog saveza – Komisije za speleologiju.