HGSS

Deja vu na Papuku

U razmaku od dva dana idilične šetnje po Park šumi Jankovac na Papuku za sedam izletnika izmakle su kontroli.

Obje skupine – prva u srijedu, druga u petak, za pomoć se obraćaju Centru 112, koji poziv prosljeđuje spašavateljima Stanice Orahovica.
I jedni i drugi, u želji da obiđu poučnu stazu i lokalitete uz nju, u jednom trenu krivo skreću i nalaze se u problemu: ne znaju gdje se nalaze niti se znaju vratiti na polaznu točku.

Prvih četvoro Centar 112 uspijeva locirati u kanjonu Male Radetine putem signala mobilnog telefona pa se spašavatelji po dobivenoj informaciji usmjeravaju prema njima. U međuvremenu, na izletnike nailaze šumski radnici koji ih prebacuju do Jankovca.

U petak popodne, troje izletnika također završava u kanjonu Male Radetine, gotovo na istom mjestu kao ekipa od prije dva dana. Da su u problemu shvatili su ranije, ali sat i pol vremena hodaju kako bi uhvatili signal i zatražili pomoć. Njima je situaciju dodatno otežala jaka kiša. U kontaktu su, koliko signal dozvoljava, sa spašavateljima s kojima dijele informaciju da se nalaze na biciklističkoj stazi 520 te u jednom trenu ipak uspijevaju poslati i svoju lokaciju. U 17:45h spašavatelji ih pronalaze, utopljuju i prevoze do vozila na Jankovcu.

Asfaltirana cesta do Jankovačke doline, čini se, posjetiteljima daje krivu sliku urbanosti ovog izletišta koje je okruženo nepreglednim brdima i stoljetnim šumama. Podsjećamo da su za svaki siguran boravak u prirodi potrebne adekvatna priprema, prikladna oprema kao i određene vještine. Savjete o tome kako izbjeći situacije u kojima se umjesto s obitelji i prijateljima na izletu družite s HGSS-ovcima, pronađite na našem web-u.