HGSS

Vježba speleospašavanja Stanice Istra

Na području Ćićarije u jami Golubinka u nedjelju, 22. siječnja, održana je vježba speleospašavanja.

27/01/2023

|

HGSS stanica Istra

U jami su bili prisutni i novi članovi Stanice kako bi se upoznali s kretanjem po speleološkim objektima i dobili uvid u to kako izgleda vježba i akcija speleospašavanja. Ostali članovi aktivno su sudjelovali na izradi sistema za napredovanje unesrećenog u nosilima.

S dubine od cca 50 metara „unesrećenog“ je trebalo zbrinuti i iznijeti kroz vertikalne i horizontalne dijelove jame, a najveći izazov vježbe bio je prolazak kroz uske i zahtjevne prolaze koje je trebalo proširiti da bi se nosilima uopće omogućio prolaz.

Na vježbi su korišteni svi sistemi koji se u stvarnim akcijama koriste za spašavanje u speleološkim objektima, tirolska prečnica sa protuutegom, protuuteg u vertikalama, sistemi za popuštanje, sveti Bernard, postavljanje bivka, pakiranje unesrećene osobe te širenje uskih dijelova da bi omogućili prolazak nosila.

Nakon vježbe napravljena je analiza na kojoj je raspravljeno o elementima koje je potrebno poboljšati u narednim vježbama i akcijama. U ovoj vježbi sudjelovala su 22 člana HGSS Stanice Istra.