HGSS

Uvođenje podvodnih dronova u HGSS

U sklopu poboljšanja učinkovitosti podvodnih pretraga, HGSS već duže vrijeme planira ući u sferu tehnoloških poboljšanja i iskorištavanja svega što današnje tehnologije nude za unaprijediti i ubrzati traženje nestalih osoba.

Jedno od takvih poboljšanja jest i uvođenje podvodnih dronova u sustav rada HGSS-a s kojim će spašavatelji HGSS-a imati brži i sigurniji pregled terena koji se pretražuju u akcijama pod vodom.

Za početak rada se nabavio osnovni uređaj Chasing Gladius Mini S. Iako skromnih mogućnosti i dometa, ovaj uređaj već u prvim vježbama pokazao je konture solidnog trening alata, ali i sredstva za pretrage manjih područja kojima se teže pristupa kao što su podvodne pretrage u bunarima i sličnim akcijama.

Spomenute vježbe su odrađene 13. i 14. studenog  u slatkoj i slanoj vodi u Splitu. Testirao se domet uređaja, potisna snaga u toku rijeke, iskoristivost u nemirnom moru i vjetrovitom vremenu, kao i pregled snimki u svrhu pronalaska predmeta vježbe.

Kroz vježbe su se upoznale neke od prednosti i nedostataka ovog uređaja, te se stvorila pretpostavka za daljnji rad.

Uz sam rad s uređajem na primarnim HGSS aktivnostima – spašavanju osoba i imovine, spašavatelji su se uključili i u projekt edukacije djece za korištenje podvodnih dronova i prikupljanje znanstvenih podataka o slatkim i slanim vodama RH – Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora.

Cilj ovog projekta je približiti i omogućiti djeci korištenje podvodnih dronova na zabavan način sa svrhom prikupljanja podataka o okruženju u kojem se djeca pojedine edukativne ustanove nalaze.

Na ovom projektu HGSS sudjeluje zajedno s inicijatorom projekta IRIM-om – Institutom za razvoj i inovativnost mladih, WWF-om – World Wide Fundom, te Matom Rimcem.

Više o samom projektu pročitajte ovdje.