HGSS

Unaprjeđenje vještina spašavanja na vodama i u poplavama na rijeci Krki – HGSS Šibenik

HGSS Stanica Šibenik organizirala je vježbu spašavanja s voda i poplava, održanu 20. i 21. travnja na području rijeke Krke. Ova vježba je fokusirana na spašavanje na brzim vodama i u poplavama, okupivši članove različitih stanica HGSS-a kako bi se demonstrirala važnost zajedničkog rada i međusobne suradnje.

Lokacije vježbe, Marasivine i Brljansko jezero, odabrane su zbog svojih specifičnih karakteristika koje simuliraju stvarne izazove u spašavanju na brzim vodama. Smještaj za sve sudionike bio je organiziran u planinarskom domu na Promini.
Vježba je okupila je ukupno 16 sudionika iz stanica Šibenik, Karlovac, Split i Novska, te NP Krka. Ovakve vježbe doprinose povećanju sigurnosti građana pružanjem kvalitetno obučenih timova koji mogu djelovati brzo i koordinirano. Ova vježba se održala pod budnim okom pročelnika HGSS-ove Komisije za spašavanje s voda i poplava Renom Tonklijem.

HGSS kontinuirano širi svoje kapacitete i osigurava da su njegovi članovi uvijek spremni odgovoriti na bilo kakve izazove. Ovakve vježbe su bitne ne samo za uvježbavanje timova, već i za demonstraciju sposobnosti i spremnosti u slučaju stvarnih nesreća.

Klimatske promjene sve više utječu na učestalost i intenzitet poplava i drugih nesreća diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku. Sve češće, iznenadne i intenzivne poplave postavljaju nove izazove timovima za spašavanje. Primjerice, HGSS Stanica Šibenik suočila se s velikim poplavama u Gračacu prije gotovo godinu dana, što je još jedan pokazatelj važnosti stalne pripravnosti i kontinuirane obuke.