HGSS

Ubodi insekata

Nastavno na sva sve veći broj alergijskih reakcija nakon uboda insekata kod planinara donosimo Vam neke smjernice kako bi izbjegli neželjene događaje u planini.

 

Ubodi insekata su jako česta pojava u proljetni, ljetnim i ranim jesenskim danima i zavisno do godine do godine na već poznate insekte, svake godine imamo novi soj insekata koji izazivaju nove oblike alergijskih reakcija. Najčešći ubodi su nam ubodi stršljenova i pčela, a nije rijetkost niti alergijska reakcija na pauke. Stršljenovi imaju najjači razvijeni ubod i njihova izlučevina može izazvati anafilaktični šok koji je posljedica velike alergijske reakcije i samim time predstavlja stanje koje ugrožava život.

Najveći rizik preuzimaju ljudi koji imaju inače razvijene poznate alergije na neke od alergena ili kronični alergičari. Preporuka je svima uzimati redovnu terapiju za alergiju, a ako sumnjate ili imate potvrdu alergije na određene alergene obavezno prije planinarenja javiti se liječniku obiteljske medicine radi savjetovanja.

Ako se pak nađete u situaciji u kojoj netko od vaših kolega nakon uboda insekta razvije alergijsku reakciju trebate postupiti u skladu s principima prve pomoći. Svaka alergijska reakcija je ozbiljno stanje i može ugroziti život.

Potrebno je:
– Osigurati prohodan dišni put
– Pozvati 112 (HGSS i HMS)
– Paziti na pojavu znakova i simptoma koji ugrožavaju život
– Staviti unesrećenu osobu u miran položaj
– Hitno transportirati do najbližeg pristupnog puta