HGSS

U Požegi održan napredni tečaj za udaljene pilote HGSS-a

U HGSS Stanici Požega od 18. do 21. ožujka održan je napredni tečaj za udaljene pilote HGSS-a. Tečaj je održan uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i sa smanjenim kapacitetom kako bi sigurnost predavača i članova bila na maksimalnoj razini.

26/03/2021

|

Odjel bespilotnih sustava

FOTO:

Odjel bespilotnih sustava HGSS-a

Predstavnici Hrvatske kontrole zračne plovidbe predstavili su ažuriranu verziju AMC portala i primjenu aplikacije. Pomoću aplikacije rezervacije zračnog prostora potrebne za sigurno i nesmetano izvođenje letačkih operacija postaju dostupne već sa nekoliko klikova. Obrađene su i ostale teme iz svog područja djelovanja u skladu s programom obuke Odjela bespilotnih sustava.

Dosta pozornosti posvetilo se i meteorologiji koju su stručni djelatnici iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) približili pilotima. Nadalje, održano je predavanje od strane Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo s temom nove europske regulative o bespilotnim sustavima, gdje je odgovoreno na brojna pitanja tečajaca.

Na naprednom tečaju za udaljene pilote obrađivale su se teme iz procjene rizika, operacija noću, fixwing sustavi, mapiranje i obrada podataka isl. U skladu s razvojem Odjela bespilotnih sustava HGSS-a i strategijama razvoja, na tečaju je po prvi put uklopljeno izvođenje operacija iz vozila kao nova sposobnost Hrvatske gorske službe spašavanja.

Ovom prilikom zahvaljujemo se Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (HKZP) i Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo. Doprinijeli su kvaliteti ovog tečaja i veselimo se sličnim suradnjama u budućnosti.

Odjel bespilotnih sustava HGSS-a

Daljnji razvoj Odjela bespilotnih sustava je u smjeru školovanja i razvoja novih tehnologija i programskih rješenja. Održavanjem dodatnih tečajeva čiji broj se sada penje na pet godišnje kao i ustrojem kontinuiranog usavršavanja kroz mjesečne treninge odjela. Na treninzima se okupljaju iskusni piloti, novo pridošli piloti kao i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja koji pokazuju interes za bespilotne letjelice. Omogućeno im je u sigurnoj okolini i kontroliranom prostoru uvježbavati tehnike. Osim trenažnih letačkih operacija piloti se educiraju i na području digitalne kartografije, izrade 3D modela terena. Usavršavaju se u svim potrebnim vještinama koje im pomažu u daljnjem uspješnom radu u svrhu spašavanja ljudskih života.

U nepune tri godine od osnutka, Odjel bespilotnih sustava HGSS-a je uvođenjem novih tehnologija, znanjem i stručnošću instruktora i licenciranih pilota, postao neizostavan dio uspješnosti potrage i spašavanja.