HGSS

U Gospiću održane pripreme mlađih speleoronioca za tečaj ronjenja u sifonima

Mlađi članovi Odjela za speleoronilačko spašavanje HGSS-a proteklog su vikenda u domaćinstvu Stanice Gospić sudjelovali na trenažnim zaronima i tako se pripremili za nadolazeći tečaj ronjenja u sifonima.

13/04/2022

|

Odjel za speleoronilačko spašavanje

Vježbu speleoronilačkog spašavanja organizirao je Odjel za speleoronilačko spašavanje koji djeluje u okviru Komisije za speleospašavavnje HGSS-a. Tijekom subote i nedjelje mlađi članovi tako su intenzivno radili na tehnikama ronjenja i educirali se o radu sa specifično posloženom opremom za speleoronjenje, pri čemu su stariji kolege iskoristili svoje znanje i iskustvo kako bi pomogli mlađima u njihovom razvoju.

Uz ronilački dio vježbe, članovi Odjela dodatno su radili i na pripremi opreme za protokol izvlačenja tijela utopljenika. Naime, na prošloj vježbi članovi Odjela isprobali su verziju nosila za koju se smatra da bi mogla biti pogodnija za razne scenarije izvlačenja tijela utopljenika, te riješiti neke od nedostataka koji su prepoznati na dosad korištenim nosilima za tu istu svrhu. Poučeni dosadašnjim velikim iskustvom Odjela, vježbu su sudionici iskoristili i kako bi dodatno pregledali i uštimali „full face“ maske, posude za prijenos opreme iza sifona i drugu opremu.

Trenažni vikend završio je u popodnevnim satima nedjelje iscrpnom analizom i dogovorenim daljnjim koracima i vježbama u narednom periodu.

Nakon dva dana treninga i edukacija, ova ekipa spremna je za nadolazeći tečaj ronjenja u sifonima.