HGSS

U Crnopcu održani osnovni i napredni tečaj speleospašavanja

Tijekom vikenda 16.-18. listopada 2020.g. u Jamskom sustavu Crnopac održala su se dva tečaja speleospašavanja u organizaciji Komisije za speleospašavanje HGSS-a odnosno Osnovni tečaj speleospašavanja i Tečaj za voditelja speleospasilačke ekipe.

Osnovni tečaj speleospašavanja predstavlja osnovnu obuku za gorskog spašavatelja te je cilj tečaja bio transportirati „unesrećenu“ osobu iz dijela koji se zove Fjombo -150m do površine. 29 polaznika tečaja bilo je podijeljeno u šest ekipa uz desetak instruktora. Ekipe su radile kao fokusirani timovi. Za određeni morfološki segment jame određen je adekvatan broj spašavatelja uz točno specificiranu opremu. Svaka ekipa pripremila je svoj dio s linijom za spašavanje.Za savladati su imali vertikalu od 40m, dva horizontalna kanala, nekoliko uskih detalja i vertikala te ulaznu vertikalu (90 m) do površine. Zadatak je brzo i uspješno izveden.

Istovremeno održan je i napredni tečaj speleospašavanja za voditelja speleospasilačke ekipe. Polaznici su transportirali „unesrećenu“ osobu u dubljim dijelovima jamskog sustava odnosno od dijela imena „Ešerihija“ do podzemnog kampa Ašov (cca 1km duljine). Ekipa od devet spašavatelja ušla je u petak navečer u jamu gdje je prespavala u Ašovu na -120m dubine. U subotu ujutro započeo je transport. Ekipe su radile po principu samodostatnih timova koji nose reduciranu količinu opreme za spašavanje. Izmijenjujući se u opremanju i raspremanju, ekipa mora uz niz kreativnih dosjetki rješavati morfološke probleme tijekom spašavanja. Takav princip je prilagođen dubokim dijelovima jama gdje je ograničen broj spašavatelja i opreme. Transport je sporiji, ali zahtijeva puno manje tehničke opreme i ljudstva pri čemu spašavatelji moraju biti tehnički i psihofizički spremniji. Nakon odrađenog transporta ekipa je opet prespavala u bivku na Ašovu i nedjelju ujutro izašla iz jame. Bivakiranje (boravak) u jami je sastavni dio ove doktrine speleospašavanja jer je predviđeno da se dva spasilačka tima izmjenjuje u dubljim dijelovima jame, pri čemu jedan tim radi 12h dok drugi spava i odmara se. Nakon 12 sati se izmjenjuju, jedni idu na spavanje dok drugi ponovno rade manevre s nosilima.

Tijekom obje vježbe instruktori i tečajci s oba tečaja uspješno su komunicirali bežičnim sustavom za speleološke objekte „Cave-link“ koji je u operativnoj upotrebi u HGSS-u.