HGSS

Tri nova licencirana K9 potražna tima u HGSS-u

Odjel potražnih timova Komisije za potrage i lavine ove subote, 23. listopada, održao je jesensko licenciranje potražnih K9 timova Hrvatske gorske službe spašavanja.

Na području oko Lovačkog doma “Družac” u Bosiljevu, 23. i 24. listopada 2021. godine, održane su licenca i relicenca za potražne timove HGSS-a te redoviti komisijski trening.

Licenciranju je pristupilo sedam potražnih timova, od čega šest airscent timova i jedan mantrail tim. Airscent licencu uspješno su položila tri tima iz Stanica Makarska, Split i Orahovica. Nakon nebrojenih treninga, uloženog vremena i truda, ovi su timovi polaganjem licence stekli pravo izlaska na potražne akcije u kojima se traga za živim i smrtno stradalim osobama.

U isto vrijeme, redovnoj relicenci pristupilo je pet timova kojima je istekla trogodišnja licenca. Tri su je tima uspješno obnovila, što dovoljno govori o težini HGSS licence te činjenici koliko je unatoč iskustvu vodiča, rad sa psima zahtjevan.

Timovi u obuci su za vrijeme licence i relicence trenirali s instruktorima, a u nedjelju su im se pridružili i ostali timovi.

Ponosni smo na svoje potražne timove, a novim licenciranim upućujemo iskrene čestitke i želimo puno uspjeha u radu!