HGSS

Spašavanje strane državljanke u NP Plitvička jezera

U ponedjeljak, 9. kolovoza u 13:30, putem radio veze od dežurnog nadzornika NP Plitvička jezera dežurni spašavatelji HGSS-a primaju dojavu o unesrećenoj stranoj državljanki koja se nalazila u blizini uske staze između Malog jezera i jezera Galovac (Gornja jezera).

O događaju je istodobno informirana i ekipa HMP-a koja je također na stalnom dežurstvu u NP Plitvička jezera.

Brzom pretragom terena u suradnji sa dežurnim nadzornicima Parka unesrećena osoba je locirana. Nalazila se ispod staze na strmini dugoj oko 70 m. Dolaskom do unesrećene osobe i brzim trauma pregledom ustanovljena je da osoba nije životno ugrožena, ali ima tešku tjelesnu ozljedu – otvoreni prijelomom lijeve potkoljenice. Ekipa HMP sa dežurnom liječnicom pruža joj prvu pomoć i uz dežurnog spašavatelja imobilizira se ozlijeđena noga.

Obzirom na konfiguraciju terena unesrećenu u UT – nosiljci uz pomoć sistema za podizanje prvo se izvlači do staze, a potom transportira do vozila HMP u čemu sudjeluju spašavatelji, nadzornici Parka i tehničari HMP. U 15:40 unesrećena je predana vozilu Hitne čime ova akcija završava.

U akciji su sudjelovala dva dežurna spašavatelja u NP Plitvička jezera iz Stanice Požega, koordinator dežurstva u NP Plitvička jezera iz Stanice Karlovac, tri dežurna nadzornika NP Plitvička jezera i tri člana HMP. Ozlijeđenoj želimo brz oporavak!