HGSS

Spašavanje Ringa na Tomićima

Stanica Zadar na dežurni telefon posredstvom centra 112, u subotu, 10. srpnja, dobila je poziv planinara, stranog državljanina, koji se nalazi na području Tomića, na granici NP Paklenica, a čiji pas, zlatni retriver Ringo, zbog umora i vrućine više ne može nastaviti put.

12/07/2021

|

HGSS stanica Zadar

Tomići su poznati kao crna točka planinarskih staza. Ovdje je bilo, od 2017. do 2019. 19 akcija sa preko 50 spašenih osoba. Uglavnom se radilo o umoru i dehidraciji nakon čega ljudi prelaze u stanje panike pa se gube, a nerijetko i ozljede. Staza za koju do 2017. nismo ni znali kada je u pitanju spašavanje odjednom je postala najčešća točka spašavanja HGSS-a u Paklenici. Pokušavajući otkriti uzrok kako bi prevenirali i zaustavili ovaj trend, a da se ne mora zatvoriti staza, uočeno je da je Upravi ta staza prikazana na turističkom zemljovidu na naslovnici. Nakon što je Stanica Zadar s upravom NP i izdavačem makla stazu sa naslovnice zemljovida i akcije su prestale. Zanimljivo je i da na stazi za Tomiće nikada nisu spašavani hrvatski državljani. U 2020. akcije su prestale. Međutim to je godina kada se zbog pandemije povećao broj domaćih posjetitelja, a drastično smanjio broj stranih.

U subotu je Stanica Zadar ponovno spašavala na Tomićima i to jednog zlatnog retrivera. Pet djelatnika Parka od kojih je jedan i član HGSS Zadar i jedan član HGSS Stanice Ogulin mariner nosilima spustili su psa do parkirališta. Nakon odmora i hlađenja vodom psu se vidno popravilo stanje.

Inače ovo nije prva takva akcija HGSS-a. 2010. spašena je zlatna retriverica na Ugljanu, 2020. spašavatelji su nosili psa pasmine leonberger u Maloj Paklenici, pomogli su izvući sa litica nastradalog psa na području Ljupča, nekoliko desetina njih izvukli su iz jama jer su bili bačeni ili su slučajno upali, izvlačili ih iz potoka, šahtova… Osim pasa spašavane su i mačke, ovce, koze, prasad, zmije, više vrsta ptica.

Ovim putem još jednom upozoravamo vlasnike kućnih ljubimaca da ih ne izlažu ovakvim ekstremnim vremenskim uvjetima koji vladaju ovih dana. Prilagodite aktivnosti navikama i mogućnostima vašeg kućnog ljubimca. Krški teren Velebita izuzetno je zahtjevan za sve koji na njega nisu navikli.