HGSS

Seminar o tehnikama samospašavanja za speleološke udruge

U razdoblju 13. – 14. svibnja 2023. godine na vježbalištu HGSS Stanice Zagreb u organizaciji Komisije za speleospašavanje HGSS-a održan je seminar o tehnikama samospašavanja za speleološke udruge.

Komisija za speleospašavanje HGSS-a od 2006. kontinuirano održava seminare samospašavanja i zbrinjavanja unesrećenih u speleološkim objektima – do sada je završilo preko 350 speleologa iz gotovo svih speleoloških udruga diljem Hrvatske. Cilj je uvijek isti, a to je osposobiti speleologa za pomoć sebi i svojim kolegama speleolozima u slučaju mogućih nezgoda u speleološkim objektima do dolaska HGSS-a.

Seminar je usmjeren na praktično uvježbavanje tehnika samospašavanja u kojima se polaznici upoznaju i uvježbavaju s načinima pristupanja unesrećenom speleologu kako samostalno pristupiti unesrećenom na užetu i omogućiti mu ostvarivanje sigurnih uvjeta do dolaska HGSS-a. Također, polaznike se tijekom seminara upoznalo i s načinima kako mogu pomoći u akcijama spašavanja; počevši od zbrinjavanja unesrećene osobe, davanja kvalitetne dojave o nesreći, pripreme nacrta objekta – u kojem se dogodila nesreća, pomoć u transportu nosila i sl. Osim praktičnog dijela polaznici su imali prilike slušati predavanja o zbrinjavanju unesrećenog unutar speleološkog objekata i organizaciji akcije speleospašavanja, kao i o speleospašavanju u Hrvatskoj i svijetu.

Instruktori na seminaru aktivni su članovi Hrvatske gorske službe spašavanja i speleološke zajednice.
Na seminaru je sudjelovalo 20 polaznika iz 10 speleoloških udruga (SO HPD Željezničar, SO PDS Velebit, SU Kraševske Zviri, SO Liburnija, SO HPD Imber, SU Estavela, SU Međimurje, SK Ozren Lukić, SD Mijatovi dvori, SK Samobor).

Zahvaljujemo se HGSS Stanici Zagreb na domaćinstvu na „Žici“ i idealnim uvjetima za održavanje seminara. Svim sudionicima seminara zahvaljujemo na velikom interesu i angažmanu. HGSS će i dalje nastojati organizirati seminare ovakve vrste s ciljem jačanja suradnje sa speleološkim udrugama i unaprjeđenja opće sigurnosti.